13:02 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 271
  Pratite nas

  Predstavnici Srbije sprovode niz aktivnosti na sprečavanju članstva tzv. Kosova u Interpol, izjavio je večeras potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, uz ocenu da je sve neizvesno do dana glasanja u Generalnoj skupštini te međunarodne policijske organizacije.

  Generalna skupština Interpola biće održana u Čileu, od 15. do 18. oktobra, a Priština je nakon dva neuspeha ipak i ove godine podnela zahtev za članstvo.

  Stefanović je za RTS rekao da je cilj da se pokaže da je pozicija Srbije ispravna.

  „Ne možete nešto što je potpuno čisto, a KiM je deo Republike Srbije po Rezoluciji 1244 SB UN, zloupotrebljavati u jednoj policijskoj organizaciji i dozvoliti da se oni bave politikom“, rekao je Stefanović.

  Dodao je da predstavnici Srbije razgovaraju sa državama koje su ranije glasale za članstvo tzv. Kosova u Generalnoj skupštini Interpola.

  „Želimo da još jednom ukažemo na sve ono u šta čvrsto verujemo, a to su policijski, politički i pravni razlozi...“, kaže Stefanović.

  Podsetio je da su Interpol osnovale UN, a da je 2016. godine Generalna skupština te međunarodne policijske organizacije u Pekingu usvojila rezoluciju u kojoj se jasno navodi da njihova članica može postati samo država koja je članica UN ili država-posmatrač.

  „Kosovo to svakako nije, ni jedno ni drugo“, rekao je Stefanović.

  Ministar je, opširno govoreći o svojim aktivnostima i aktivnostima svojih saradnika po tom pitanju, rekao i da je sve to rađeno uz pritisak velikih sila.

  Dodao je da je jedan deo srpskog tima već u Čileu, a da će im se on priključiti za nekoliko dana, te da već ima najavljene razgovore sa brojnim delegacijama zemalja-članica Interpola i to će, kako je rekao, biti „poslednji napor“ koji naša zemlja može da učini da spreči prijem Kosova u članstvo.

  „Znam da će biti teško i neizvesno do samog dana glasanja, ali verujemo da možemo da objasnimo da je pozicija Srbije izuzetno ispravna i čista“, rekao je Stefanović.

  Primetio je i da su prištinske institucije ovog puta imale drugačiju taktiku, da su njihovi predstavnici manje govorili o tome u javnosti i činili sve da ostave utisak da nisu zainteresovani i da možda neće ni biti glasanja o njihovom članstvu.

  Stefanović, međutim, tvrdi da će glasanja biti, te da je to samo „taktika Prištine“.

  Poručio je da će se Srbija truditi da, kao i prošlog puta, u saradnji sa drugim državama ne dozvoli da se ponovi pauza između glasanja, koja bi, kako je kazao, mogla da pokvari njegov ishod u korist naše zemlje.

  Tagovi:
  Nebojša Stefanović, Čile, Interpol, Kosovo
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga