06:45 10 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 904
  Pratite nas

  Savet ministara opštih poslova EU u Luksemburgu raspravlja o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom u debati koja može imati šire posledice za dalji tok procesa proširenja u celini.

  Francuska je stavila do znanja da ne prihvata pregovore ni sa jednom od dve balkanske zemlje, tražeći prethodnu izmenu metodologije pristupnih pregovora i dodatni izveštaj Evropske komisije o reformama u Skoplju i Tirani, prenosi RTS.

  U praksi, taj stav bi mogao da znači odlaganje odluke o pregovorima najmanje do sredine sledeće godine, moguće i duže, i to nakon što je odluka već dva puta odložena.

  U dokumentu dostavljenom drugim zemljama-članicama, Francuska traži od Evropske komisije da pripremi novi pristup pregovorima o članstvu, kako bi oni bili manje tehnokratski i kako bi mogli da „nazaduju“ u slučaju da nazaduju reforme u zemaljama kandidatima.

  „Sadašnji metod otvaranja i zatvaranja poglavlja ne ostvaruje duboke promene koje su potrebne u ovim zemljama“, navodi se u francuskom predlogu, bez preciziranja na koji način bi se novi metod odnosio na Srbiju i Crnu Goru, zemlje koje su već odmakle u procesu pregovora.

  Holandija uz Francusku, Danska, Španija i Belgija protiv Albanije

  Takav stav Francuske o Severnoj Makedoniji i Albaniji podržava Holandija, dok su sve ostale zemlje-članice spremne da u ovom trenutku otvore pregovore bar sa jednom od dve zemlje.

  Danska, Španija i Belgija su protiv otvaranja pregovora sa Albanijom u ovom trenutku, pozivajući se na nedovoljan napredak u reformama.

  Prema izvorima iz Evropskog saveta, zemlje-članice pokušavaju da utiču na Francusku i Holandiju da promene odluku, navodeći da neće pristati na razgovore o promeni metodologije bez odluke o otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom, kao i da bi negativna odluka ugrozila kredibilitet EU i stabilnost u regionu.

  Italija, Austrija, Slovačka, Mađarska, Češka i druge zemlje zalažu se za otvaranje pregovora bez odlaganja.

  Moguće „razdvajanje“ evropskih puteva dveju zemalja 

  Kao mogući kompromis, diplomatski izvori navode „razdvajanje“ Severne Makedonije i Albanije, odnosno mogućnost da Skoplje sada dobije neku vrstu uslovnog zelenog svetla, a da odluka o Albaniji bude odložena za neki kasniji trenutak.

  Međutim, za sada nema signala da bi Francuska i Holandija pristale na takav scenario.

  Finska, kao trenutna predsedavajuća EU, pripremila je nacrt odluke današnjeg Saveta ministara koji uključuje zeleno svetlo za početak pregovora i za Severnu Makedoniju i za Albaniju, u nadi da je moguće postići kompromis između različitih stavova zemalja-članica.

  U suprotnom, odluku o ovom pitanju moraće da donesu lideri EU na samitu krajem nedelje u Briselu.

  Tagovi:
  EU, EU, pregovori, Severna Makedonija, Albanija, Francuska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga