16:14 07 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 390
  Pratite nas

  Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će sa premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevom imati niz otvorenih pitanja vezanih za ekonomsku saradnju sa Ruskom Federacijom, posebno ukazujući na zainteresovanost Srpske za gasovod „Turski tok“.

  „Republika Srpska ima nameru da se pridruži gasovodu ’Turski tok‘. To zavisi od toga kada će gasovod da stigne u Srbiju. Onda će, naravno, da krene i u Srpsku“, rekao je Dodik za RTRS uoči početka vojne vežbe „Sloboda 2019“ na batajničkom aerodromu.

  On je naveo da su predstavnici Republike Srpske sa rukovodstvom „Gasproma“ ranije dogovorili određene aranžmane, o čemu će, takođe, razgovarati s Medvedevom.

  Srpski član Predsedništva BiH je napomenuo da će sa ruskim premijerom razgovarati i o drugim vidovima saradnje.

  „Upoznaću ga sa političkom situacijom u Republici Srpskoj i problemima koji su nastali u vezi sa neformiranjem vlasti u BiH“, rekao je Dodik, koji će sa predsednikom ruske vlade razgovarati i o situaciji u Ruskoj Federaciji, kao i planovima Rusije za ekonomsku i svaku drugu saradnju.

  Dodik je rekao da je činjenica da Srbija i Rusija već duže vreme imaju odličnu saradnju koja je važna i sa stanovišta Kosova i Metohije.

  „Pozicija Rusije se pokazala kao neutralna. Oni podržavaju lokalne strukture vlasti i ne mešaju se u unutrašnja pitanja, imaju svoje vojno-političke prioritete... I Rusija nije priznala Kosovo“, rekao je Dodik.

  Govoreći o BiH, on je ponovio da Rusija stoji iza Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je njena pozicija o tome više puta jasno saopštena i dokazana kroz duži vremenski period.

  Dodik je napomenuo da Moskva ima jasan stav i u okviru UN, i da se, zahvaljujući Rusiji u Savetu bezbednosti, može čuti i stav Republike Srpske.

  Tagovi:
  Turski tok, Gasprom, saradnja, Dmitrij Medvedev, Milorad Dodik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga