06:58 12 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 443
  Pratite nas

  Na Trgu republike jutros je otkrivena spomen-ploča crvenoarmejcima poginulim tokom operacije oslobađanja glavnog grada Jugoslavije.

  Otkrivanju spomen-ploče, na mestu gde je 1944. godine sahranjeno 940 crvenoarmejaca, prisustvovali su zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i zamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruškov.

  „Danas je poseban dan za Beograd. Danas slavimo 75 godina slobode, koju su zajednički izvojevali Narodno-oslobodilačka vojska Jugoslavije i naša bratska Crvena armija“, rekao je Vesić.

  On je podsetio da je za pobedu protiv „fašističkog okupatora“ živote dalo 940 crvenoarmejaca i skoro 3.000 pripadnika Narodnooslobodilačke vojske.

  „Sećamo se svih njih i te teško stečene slobode. Njihova žrtve opominju nas koliko slobodu treba da čuvamo, i koliko ljubomorno treba da je čuvamo, kao i da pazimo da je nikada više ne izgubimo jer ne postoji ništa gore i teže od ropstva“, rekao je Vesić.

  © Sputnik / Dejan Simić
  Ambasador Rusije u društvu zamenika gradonačelnika na Trgu Republike

  On je naglasio da je oslobođenje Beograda zajednička pobeda Srbije i Rusije, odnosno Jugoslavije i Sovjetskog Saveza.

  „I danas smo zajedno, kao što smo bili zajedno pre 75 godina“, rekao je Vesić.

  Dodao je da je prilikom rekonstrukcije Trga republike predviđeno da se, na mestu gde se od 1944. do 1954. nalazilo groblje poginulih crvenoarmejaca, postavi obeležje u znak sećanja na stradale crvenoarmejce i zajedničku pobedu snaga dveju zemalja u Drugom svetskom ratu, preneo je Tanjug.

  On je podsetio da su tela 940 crvenoarmejaca, koji su tu bili sahranjeni, 1954. godine preneta na Groblje oslobodilaca Beograda, „da tamo počivaju zajedno sa braćom partizanima, s kojima su oslobađali Beograd“.

  Vesić je zahvalio prijateljima iz Rusije jer zajedno s nama slave ovaj dan koji je, kako je istakao, jedan od najvažnijih dana u našoj istoriji.

  „Pobeda koju smo tada izvojevali je zajednička pobeda“, naglasio je Vesić.

  © Sputnik / Dejan Simić
  Otkrivanje spomen-ploče poginulim crvenoarmejcima na Trgu Republike

  Ruski ambasador čestitao je Srbiji i srpskom narodu, ali i svojoj zemlji, na oslobođenju Beograda.

  „Ovo je izvanredan dan. Na ovom trgu bile su najteže borbe za oslobođenje Beograda. Rezultat toga je da je čitav grad oslobođen, da je vraćena slobodarska tradicija. Ovo mesto postalo je takozvano ’mesto kod konja‘, mesto slobodnog druženja, slobode i slobodarske tradicije“, rekao je Bocan-Harčenko.

  On je zahvalio rukovodstvu Srbije i Grada Beograda na postavljanju spomen-ploče na Trgu republike.

  „Spomen-ploča je još jedno obeležje naše zajedničke borbe i čuvaće sećanje na naše heroje. Istovremeno, biće podsticaj za budućnost i suprotstavljanje falsifikovanju i reviziji istorije“, rekao je ambasador.

  Osvrnuo se i na jučerašnju posetu premijera Rusije Dmitrija Medvedeva Srbiji i zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsednici Vlade Ani Brnabić na „izvanrednoj organizaciji posete“.

  © Sputnik / Dejan Simić
  Originalno artiljerijsko oruđe iz Operacije Beograd na Trgu Republike

  Na otkrivenoj spomen-ploči napisano je:

  „Na ovom mestu se nalazilo spomen-obeležje i grobnica crvenoarmejaca poginulih u borbama za oslobođenje Beograda 1944. godine. Posmrtni ostaci crvenoarmejaca su preneti na Groblje oslobodilaca Beograda, koje je svečano otvoreno na desetogodišnjicu oslobođenja grada, 20. oktobra, 1954. godine“.

  Događaju su prisustvovali zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.

  • Ambasador Rusije u društvu zamenika gradonačelnika na Trgu Republike
   © Sputnik / Dejan Simić
  • Otkrivanje spomen-ploče poginulim crvenoarmejcima na Trgu Republike
   © Sputnik / Dejan Simić
  • Originalno artiljerijsko oruđe iz Operacije Beograd na Trgu Republike
   © Sputnik / Dejan Simić
  1 / 3
  © Sputnik / Dejan Simić
  Ambasador Rusije u društvu zamenika gradonačelnika na Trgu Republike
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga