06:00 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  21173
  Pratite nas

  Rusija može izdržati nagli pad cena sirove nafte. zahvaljujući dovoljnim zalihama zlata i naporima Vlade da smanji oslanjanje na energetske resurse, izjavio je ruski ministar finansija Anton Siluanov.

  „Ruska ekonomija je i dalje povezana sa proizvodnjom i preradom nafte, pa situacija na tržištu može uticati na nju“, izjavio je Siluanov u intervjuu za CNBC. Iako je Moskva zadovoljna trenutnom cenom nafte, moguća tržišna previranja neće rezultirati „šokom“ za njen budžet.

  „Iz tog razloga, budžet se zasniva na budžetskim pravilima koja uzimaju u obzir cenu nafte od 42 dolara za barel. I bez obzira kako stvari funkcionišu sa cenom nafte, moći ćemo da finansiramo svoje obaveze, jer smo akumulirali dovoljne zlatne rezerve, više od sedam odsto BDP-a“, objasnio je ministar.

  „Stoga, čak i ako cene nafte dođu do 30 dolara za barel ili 20 dolara za barel, moći ćemo da ispunjavamo naše obaveze tokom tri godine, bez ikakvih šokova ili poteškoća za naš budžet“, zaključuje Siluanov.

  Rusija aktivno puni svoje blagajne zlatom, a u septembru je u svoje rezerve dodala oko 12 tona dragocenog metala. Ukupna ruska zaliha zlata trenutno iznosi 72,1 milion trojanskih unci (2,242,56 tona) i vredi oko 108 milijardi dolara, pokazuju poslednji podaci Centralne banke. Međunarodne rezerve zemlje, koje uključuju devize i drugu visoko likvidnu imovinu, premašile su 11. oktobra 535 milijardi dolara.

  Tagovi:
  nafta, zlatne rezerve
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga