10:33 15 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1290
  Pratite nas

  Srbija obeležava Dan sećanja na žrtve u Drugom svetskom ratu i 78. godišnjicu masovnog streljanja civila, među njima i đaka i profesora u kragujevačkim Šumaricama. U znak sećanja, i ove godine održan je Veliki školski čas.

  Uz podsećanje na jedan od najvećih zločina u istoriji čovečanstva, iz Šumarica su i ove godine poslate poruke mira i tolerancije i apel čitavom svetu da se ovakav zločin više nigde i nikada ne ponovi.

  Kraj spomenika „Prekinut let“, poznatijeg kao V-3, nalaze se hiljade građana iz zemlje i inostranstva na jedinstvenom času istorije sećanja i opomene, preneo je javni servis.

  Na jedinstvenoj antiratnoj manifestaciji izvedena je poema „Glasovi iz Šume“ Aleksandra Šurbatovića.

  „Pouka iz šume je pouka o jednom velikom zločinu, koji nikada više ne sme da se ponovi. Ako budemo shvatili taj zločin na način koji bi, po mom mišljenju, trebalo da se shvati, nadam se da će u najboljem slučaju to doprineti bar malo jednoj većoj, široj slici, da se taj zločin nikada više ne ponovi“, istakao je Aleksandar Šurbatović, scenarista i reditelj poeme.

  Kraj humki streljanih vence i cveće položile su delegacije Prve kragujevačke gimnazije, grada Kragujevca, Vlade Srbije, ambasada, diplomatskog kora, gradova pobratima.

  Moleban kragujevačkim novomučenicima služilo je sveštenstvo Šumadijske eparhije.

  Veliki školski čas se kraj spomenika streljanim đacima i profesorima u ovoj formi održava od 1971. godine.

  Tada je izvedena poema „Crni dan“ Duška Radovića. O tom crnom danu, bolu i neprebolu ovog grada pisali su književnici iz zemlje i sveta.

  U programima na Velikom školskom času učestvovalo je oko 50.000 izvođača.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga