05:38 12 Decembar 2019
Slušajte Sputnik

  Desant Rusa i Srba uz raketiranje i bombardovanje

  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 710
  Pratite nas

  Rusko-srpske letačke i taktičke vežbe BARS-2019 održavaju se ove nedelje u Astrahanskoj oblasti na aerodromu „Povološki“ i poligonu „Ašuluk“, a na vežbi učestvuje više od 20 posada lovačke i helikopterske avijacije.

  Sve letove izvode mešovite posade na modernizovanim lovcima MiG-29UB i helikopterima Mi-8AMTŠ.

  Prema planu, u okviru zajedničke vežbe, piloti dve zemlje uvežbavaće elemente vazdušne borbe i manevrisanja, lansiraće navođene rakete na vazdušne ciljeve, a izvodiće raketiranje, bombardovanje i gađanje ciljeva na zemlji.

  Ruski i srpski piloti izvršavaće zadatak — pokrivanje kopnenih trupa iz vazduha, a tokom operacija traganja i spasavanja izvodiće i taktički desant.

  Pet godina vežbanja

  Vojne vežbe BARS se održavaju već tradicionalno, petu godinu zaredom, naizmenično u Rusiji i Srbiji, a njihov cilj je razmena iskustava i jačanje vojne saradnje između dve zemlje.

  „Ova saradnja postoji već pet godina i do sada smo se već poprilično upoznali i stekli smo međusobno poverenje. U prvo vreme je bilo dominantno da lete piloti one zemlje u kojoj se vežba održava, ali vremenom je to preraslo u više zajedničkog rada kako na lovačkoj avijaciji, tako i u helikopterskim jedinicama“, rekao je komandant 204. Vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić.

  Naziv BARS tim vežbama nije dat slučajno — to je skraćenica za „Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije“.

  Ni jezik nije prepreka

  Prema rečima pukovnika Krnjajića, iako su posade mešovite, a to znači da je u svakoj letelici po jedan ruski i po jedan srpski pilot, nikakve jezičke barijere ne postoje.

  „Manje-više svi poznajemo ruski jezik. Slični su jezici, tako da termini nisu sporni u izvršavanju zadataka, pogotovo što letimo i na ruskoj tehnici i taj jezik nam mora biti poznat i iz profesionalnih razloga“, naveo je Krnjajić.

  Pukovnik je dodao i da srpski piloti imaju celodnevne aktivnosti tokom vežbi u Rusiji, što podrazumeva i zajedničke pripreme i trenaže na stajanci i u učionici, a posle toga svaki pilot mora da odvoji vreme za individualnu pripremu kako bi let izvršio kako treba.

  „To zahteva određen broj sati, nisu minuti u pitanju“, rekao je Krnjajić.

  On je istakao i da su se obe strane za ovu vežbu prošle temeljne pripreme, s obzirom da svaki detalj u svakom letu mora biti dobro razrađen kako bi se izvršio konkretan zadatak.

  „Sve je to dobro provežbano prvo na zemlji, a razrađeno je i u glavi, da bi posle toga bilo primenjeno i u praksi“, kaže pukovnik i dodaje da se ovde radi o iskusnim pilotima, kojima nije prvi put da izvršavaju takve zadatke.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga