17:30 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  4978
  Pratite nas

  Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je video-klip koji je objavljen na društvenim mrežama u Srbiji kao prilog televizije RT o navodnoj umešanosti oca ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića u trgovinu oružjem — montiran i lažan.

  „U izveštaju RT uopšte se ne pominju srpski političari“, naglašava se u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva.

  U saopštenju se navodi da je lažni prilog napravljen tako što je na originalni video-snimak RT namontirana fotografija Stefanovićeve porodice.

  „Na društvenim mrežama u Srbiji 20. oktobra objavljen je jedan video-klip kao prilog televizije RT. Autori snimka optužili su ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića za prikrivanje umešanosti njegovog oca u krijumčarenje oružja direktno ekstremistima Islamske države“, navodi rusko Ministarstvo.

  Originalni snimak ruske televizije, kako se objašnjava, odnosio se na istraživački prilog o potpuno drugačijoj priči u kojoj RT naglašava nevidljivu ulogu Sjedinjenih Država u naoružavanju terorista DAEŠ-a u Jemenu i otkriva kako Amerikanci kupuju oružje u Srbiji, a zatim ga prebacuju ekstremistima DAEŠ u Jemenu.

  Ministarstvo ukazuje da je tajming za ovu lažnu vest indikativan, jer je objavljena odmah posle posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Beogradu, a uoči odlaska srpske premijerke Ane Brnabić u Moskvu.

  „Inicijatori ove laži očigledno su želeli da naštete atmosferi dijaloga zasnovanoj na poverenju između ruskih i srpskih lidera i potkopaju približavanje Beograda i Moskve“, navodi rusko Ministarstvo.

  Takođe su, kako se dodaje, pokušali da se lično obračunaju sa Stefanovićevom porodicom i destabilizuju unutrašnju političku situaciju u Srbiji.

  „Uvereni smo da ko god da je naložio ovu medijsku laž nije uspeo da postigne ciljeve. Progresivan razvoj višeslojne rusko-srpske bilateralne saradnje će se nastaviti“, zaključuje Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

  Tagovi:
  snimak, montaža
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga