04:32 08 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti

  Demanti: Ubijeni Ljubomir Marković nije bio kik-bokser

  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 316
  Pratite nas

  U skladu sa Zakonom o javnom informisanju objavljujemo pismo predsednika Kik-boks saveza Srbije Srđana Bugarčića u vezi sa informacijom koju je Sputnjik preuzeo sa drugih medija, da se ubijeni Ljubomir Marković bavio kik-boksom.

  Demanti objavljujemo u celini:

  Obraćam vam se povodom teksta pod naslovom "Pucnjava u Beogradu: Ubijen kik bokser na pumpi", objavljenog 1.11.2019. na internet portalu "Sputniknews.com" Sputnik Srbija, u kojem je u naslovu tendenciozno navedena sportska aktivnost kik boks koju je upražnjavalo lice na koju se sadržaj teksta odnosi i na taj način je kontekst u kome je stavljeno ime sporta, doveo u vezu kik boks sa događajem ubistva.

  Kik boks je sport koji se vežba u državi Srbiji pod okriljem Kik boks saveza Srbije, priznatog od strane Sportskog saveza Srbije i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije. Aktivnosti Kik boks saveza Srbije se finansiraju iz budžeta Republike Srbije a po planu i programu Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije. Kik boks je najtrofejniji neolimpijski sport u Republici Srbiji, dobitnik Majske nagrade 2012.godine, najvišeg državnog priznanja u Srbiji za dostignuća u sportu. Rad u Kik boks savezu Srbije se ne razlikuje od rada u bilo kojem sportskom savezu u Srbiji, bilo da je to fudbal, odbojka, karate ili plivanje, jer pravila koja propisuje Ministarstvo su ista za sve sportske saveze u Srbiji.

  U vašem tekstu ste u naslovu "...Ubijen kik bokser na pumpi..." izneli flagrantnu neistinu da je lice o kome se radi u daljem tekstu član nekog kik boks kluba i da učestvuje u sistemu takmičenja. Lice pod imenom Ljubomir Marković ne postoji zaveden da je član nekog kik boks kluba u Srbiji i da se takmiči. Koliko sam stekao uvid čitajući ovu vest, radi se o licu koje ima više od 39 godina i koje po tome i ne može da bude takmičar u našem sportu.

  Dakle, neistina je da je Ljubomir Marković takmičar u kik boksu.

  Da li je on nekada u svom životu ušao u neki kik boks klub i rekreativno vežbao, ne čini ga kik bokserom.

  Isto tako je moguće da je on igrao fudbal, tako da ste mogli i da napišete "....Ubijen fudbaler na pumpi...".

  Takođe, možda je u svom životu igrao košarku, ali niste napisali "...Ubijen košarkaš na pumpi...".
  Napisali ste da je kik bokser, što je proizvoljno i tendenciozno napisano, a iznad svega je netačno.

  Time ste naneli nenadoknadivu štetu Kik boks savezu Srbije, narušili ugled Saveza i dostojanstvo svih takmičara koji se bave ovim sportom. Bacili ste ljagu na neverovatan uspeh koji je srpski kik boks ostvario na nedavno završenom Svetskom prvenstvu za seniore odakle smo državi Srbiji doneli 8 zlatnih, 4 srebrne i 3 bronzane medalje, kao i na sve dosadašnje uspehe koje su takmičari Kik boks saveza, na koje sam ponosan, ostvarili u ovoj i godinama ranije.

  Duboko sam ubeđen da ovo nije greška nastala iz nehata, jer manir da se vesti iz crne hronike tendenciozno povezuju sa našim sportom imam pravo da tretiram kao "govor mržnje". Siguran sam da vam se vesti bolje prodaju ukoliko pomenete reč "kik boks", jer je naš sport veoma popularan u Srbiji, odlično organizovan u klubovima, sa sistemom takmičenja koje omogućava da najbolji učestvuju na Evropskim i Svetskim prvenstvima.

  Zarad istine, zahtevam da ovaj demanti objavite na isti način i u istom obimu i mestu vašeg medija kako ste i ovu netačnu i tendencioznu vest pustili u etar. Na to vas obavezuje i Zakon o informisanju Republike Srbije.

  Napominjem da se uvek možete obratiti kancelariji Kik boks saveza i meni lično za sve informacije koje su vam neophodne a tiču se Kik boksa u Srbiji.
  Srđan Bugarčić, predsednik Kik boks saveza Srbije

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga