20:01 20 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 802
  Pratite nas

  Pogledajte video-snimak iz vazduha poslednje deonice Koridora 10 na Istočnom kraku, dužine 12,3 kilometra.

  Skoro deset godina trajali su radovi na povezivanju Srbije i Bugarske modernom saobraćajnicom u šest traka. Inženjeri iz „Koridora Srbije“ ne kriju da su odahnuli što je ovaj projekat konačno završen. Iza njih su ostali svi problemi — od klizišta, loših projekata, probijenih rokova, do nesavesnih izvođača... Pred njima su sada samo kilometri novog puta.

  Ekipa „Novosti“ uverila se da su svi građevinski radovi na poslednjoj deonici od tunela Bancarevo do Crvene Reke, na Istočnom kraku Koridora 10, u dužini od 12,3 kilometra — završeni. Uz njih će u subotu, 9. novembra, u saobraćaj biti pušteno i 9,4 kilometra od Proseka do ulaska u tunel, koji su asfaltirani još 2017. godine. Tako će konačno biti kompletiran ceo krak ka istoku, dužine 87 kilometara.

  Sa obe strane ove moderne saobraćajnice pred vozače će „izletati“ kaskade prelivene armaturom i betonom i stepenice napravljene od naslaganog kamenja, koje sada deluju kao ukras. Ali, one nisu tu zbog lepote, već kako bi zaustavile čak 27 kosina, koje su pretile da se obruše na put tokom izgradnje ove zahtevne deonice.

  Da bi stanovnike naselja Glogovac i Crvena Reka zaštitili od buke kamiona i zvuka sirena sa auto-puta, neimari su postavili više od tri kilometra zidova za zaštitu od buke, kojima dominiraju boje srpske trobojke.

  Izmešteni su brojni dalekovodi svih naponskih nivoa koji su bili na trasi ove moderne saobraćajnice.

  U poslednjih nekoliko meseci radilo se neretko i u tri smene, kako bi se svi radovi završili. Bilo je angažovano oko 200 radnika i više od 120 jedinica mehanizacije, prenose „Novosti“.

  Tagovi:
  krak, video, Koridor 10
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga