02:20 05 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  511275
  Pratite nas

  U jednoj od najvećih kula unutar Hilandara, pirgu Svetog Save, nalazi se kapelica gde se Sveti Sava molio, kao i freska na koju su dvojica mladića urezala svoja imena i godinu posete.

  Vernici koji su posetili ovu kulu primetili su urezana imena i ovaj vandalski čin, fotografisali oskrnavljenu fresku i podelili to na društvenim mrežama.

  Kako se može videti, imena urezana u fresku su Lekić Marko i Perica Vujović, a godina je 2019. Ubrzo su počeli da se nižu komentari i ostalih korisnika društvenih mreža, koji su osudili ovakav čin.

  ​„Svakoga ko ošteti ili uništi istorijsko versko ili kulturno nasleđe, treba oštro kazniti isključivo društveno-korisnim radom na javnom mestu u mestu stanovanja — kraj priče“, napisao je jedan od korisnika.

  ​„U Hilandar ne može niko da uđe da pre toga nije najavljen tj. da mu nije odobreno, pošto postoji evidencija za 2019. pronaći ih, kazniti, podneti prijavu... Najstrože kazniti kako bi poslužili kao primer ubuduće da nikom više ne padne na pamet“, napisao je drugi korisnik.

  Tagovi:
  skrnavljenje, freske, Hilandar
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga