06:08 01 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  12091
  Pratite nas

  Dugogodišnji član rukovodstva SDP-a BiH, predsednik te stranke u Srebrenici i odbornik u lokalnom parlamentu Hakija Meholjić preminuo je jutros u 70. godini od posledica moždanog udara u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, potvrđeno je iz te ustanove.

  Meholjić, koji je od aprila 1993. godine bio komandir ratne muslimanske policijske stanice u Srebrenici, poznat je u široj javnosti po javnom iznošenju istine i okrivljivanju Alije Izetbegovića za pad Srebrenice, prenosi RTRS.

  On je više puta potvrdio Srni i drugim medijima da je bio član srebreničke delegacije, koja je u ratu prisustvovala sastanku u sarajevskom hotelu „Holidej in“, gde su dočekani aplauzima kao heroji, što se može videti i na video-snimcima, a onda im je rečeno da Srebrenica treba da padne i da se žrtvuje 5.000 ljudi kako bi se izazvala intervencija NATO-a i zauzvrat dobila Vogošća, koja je u to vreme bila u sastavu Republike Srpske.

  Meholjić je u jednoj od izjava za Srnu rekao da su prilikom pada Srebrenice u julu 1995. godine postojali spiskovi nepoželjnih Bošnjaka koje je u povlačenju prema Tuzli trebalo likvidirati.

  „Za spisak i da se moje ime nalazi na tom spisku saznao sam od tadašnjeg potpredsednika skupštine opštine, a sadašnjeg zamenika načelnika opštine Srebrenica Hamdije Fejzića, koji mi je to rekao u koloni koja se povlačila prema Tuzli. Tada sam se sa grupom svojih saboraca odvojio od kolone i krenuli smo drugim putem ka Tuzli i tako preživeli planiranu likvidaciju od našeg rukovodstva“, pričao je ranije Meholjić Srni.

  On je po povratku u Srebrenicu nekoliko godina organizovao obnovu bošnjačke imovine i povratak Bošnjaka u tu opštinu, te formirao Opštinski odbor SDP BiH, a pre nekoliko meseci isključen je iz te stranke.

  U četiri poslednja mandata bio je odbornik Skupštine opštine i jednom kandidat za potpredsednika Republike Srpske.

  Zapažene rezultate postigao je u organizaciji rada i rešavanju dugova u srebreničkom Komunalnom preduzeću „Polet“, čiji je direktor bio do pre dve godine i od tog gubitaša stvorio stabilnu firmu u kojoj su plate i doprinosi redovno isplaćivani, a komunalne službe primerno funkcionisale.

  Srna nezvanično saznaje da će Meholjić, prema želji porodice, biti sahranjen u Sarajevu u petak, 15. novembra.

  Tagovi:
  Alija Izetbegović, Alija Izetbegović, Srebrenica
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga