11:19 29 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  21438
  Pratite nas

  Na graničnom prelazu Gradina carinici su u saradnji sa policijom zaplenili svete jevrejske spise, pisane na pergamentu za koje se pretpostavlja da su izuzetno stari i vredni.

  Carinici su u saradnji sa policijom 14. novembra 2019. godine u popodnevnim časovima, na ulazu prelaza Gradina, otkrili i sprečili pokušaj krijumčarenja antikviteta neprocenjive vrednosti.

  Reč je o svicima iz jevrejske svete knjige Tore, koje su carinici otkrili u „folksvagen turanu“ nemačkih registarskih oznaka, u kojem je na suvozačkom mestu bio 57-godišnji Libanac sa prebivalištem u Berlinu, koji se i prijavio kao vlasnik otkrivenih predmeta, saopštila je Uprava carina Srbije.

  Poludrago kamenje utisnuto na kutiji zaplenjenoj na graničnom prelazu Gradina
  Uprava carina
  Poludrago kamenje utisnuto na kutiji

  Ti nesvakidašnji antikviteti otkriveni su nakon što su oba putnika odgovorila da nemaju ništa da prijave, a carinici ipak odlučili da detaljno pregledaju automobil.

  Zahvaljujući opravdanoj sumnji carinskih službenika, deo svetske kulturne baštine je spasen i sačuvan od dalje preprodaje na crnom tržištu, navodi se u saopštenju.

  Carinici su prvo u kaseti ispod sedišta, iza servisne knjižice vozila, zatekli kesu u koju je bila umotana cilindrična bakarna futrola, koja je od starosti i patinirala.

  Otvorivši je u njoj su zatekli svitak ispisan jevrejskim pismom za koji su posumnjali da je deo svete jevrejske knjige.

  Otvorena kutija sa većim svitkom zaplenjenim na graničnom prelazu Gradina
  Uprava carina
  Otvorena kutija sa većim svitkom

  Nastavili su kontrolu automobila, pa su u prtljagu u kesi punoj polovne garderobe pronašli i kutiju od impregnirane goveđe kože ukrašenu poludragim kamenjem, koja je bila umotana u jednu majicu.

  Bogato ukrašena kutija sama po sebi predstavlja dragocenost koja se u praksi retko sreće, a kada su carinici pažljivo otvorili mali katanac kojim je bila osigurana, u njoj su zatekli još jedan svitak za koji takođe postoji osnovana sumnja da je deo jevrejskog svetog spisa Tore.

  S obzirom na prirodu otkrivenih predmeta, odmah je kontaktirana Jevrejska zajednica u Beogradu iz koje je i potvrđeno da su se pred carinicima našli delovi jevrejskog svetog spisa, ali da bi se pouzdano utvrdilo da li je reč o originalima, neophodno je da neobični antikviteti budu podvrgnuti detaljnom veštačenju, zaključuje se u saopštenju.

  Cilindrična bakarna futrola za svitak zaplenjena na graničnom prelazu Gradina
  Uprava carina
  Cilindrična bakarna futrola za svitak
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga