05:34 01 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 828
  Pratite nas

  Neuspeh zakonodavnog tela da sprovede izborne reforme vladajuće stranke izazvao je masovne proteste građana ispred gruzijskog Parlamenta u Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije.

  Talas protesta koji je poslednja tri dana zahvatio Tbilisi večeras je dostigao svoj vrhunac — opozicija izvodi dve akcije protesta u isto vreme u centru prestonice.

  Ispred Parlamenta su okupljene pristalice više od 20 opozicionih partija, dok su na trgu Republike pristalice „Alijanse patriota Gruzije“ i „Gruzijskog marša“.

  Protesti se održavaju pod parolom „Svi minus jedan — Bidzina mora da ode“ i „Vratimo Gruziju“.

  Učesnici obe akcije protestuju zbog neusvajanja amandmana na Ustav Gruzije, po kojima su izbori 2020. godine trebali da se održe po proporcionalnom sistemu.

  Ustavni zakon o održavanju parlamentarnih izbora 2020. godine po proporcionalnom sistemu, bez cenzusa, doživeo je neuspeh 14. novembra. Prilikom glasanja jedan broj poslanika iz vladajuće partije „Gruzijski san“ je bio uzdržan.

  „Gruzijski san“ i njen lider Bidzina Ivanišvili su obećali 24. juna da će se odreći većinskog izbornog sistema za Parlament već 2020. godine, popustivši pred zahtevima opozicije i mnogobrojnim protestima.

  Tagovi:
  protesti, Gruzija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga