10:40 05 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  51074
  Pratite nas

  Mogu da nam otmu Kosovo i Metohiju, mogu da nas porobe, ali sve ono što se na silu otme, to se i vrati vremenom, za to je dokaz i naša istorija! Ovo je poručio poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej pre dva dana tokom besede u Nišu prilikom proslave jubileja Eparhije niške — dvesta godina Sabornog hrama Svetih arhangela.

  „Pored mnogo nevolja i iskušenja, uz pomoć Božju, mi ćemo to nadvladati. Imamo veliki problem Kosova i Metohije, to je sveta srpska zemlja, to je naš Jerusalim, naša Palestina, i mi ne možemo nikako pristati da ga nekome poklonimo. Pametan čovek to ne čini“, rekao je patrijarh Irinej, a prenosi „Kurir“.

  On je dodao da narod kaže da sila otme zemlje i gradove.

  „Mogu da otmu, mogu da nas porobe, ali sve ono što se na silu otme, to se i vrati vremenom, za to je dokaz i naša istorija. Petsto godina su Turci vladali ovde, možda su mnogi pomišljali: ’Nikad to neće proći, ovo će ostati turska zemlja‘. Nije, braćo i sestre, trajala je vera u narodu, nada da ga Gospod neće ostaviti, i ta vera i nada je urodila plodom. Treba da se držimo te vere i Gospod će nam pomoći da sačuvamo Kosovo“, poručio je patrijarh.

  On je istakao i da je ova godina veoma značajna u istoriji našeg naroda, zato što obeležavamo 700 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

  Tagovi:
  Kosovo i Metohija, SPC, Patrijarh Irinej
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga