09:41 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1641
  Pratite nas

  Grumen zemlje sa groblja Oslobodiocima Beograda poslat je danas za Rusku federaciju u okviru akcije „Put sećanja“.

  Ta akcija počela je 20. novembra ove godine, a deo je velikog projekta Ministarstva Ruske federacije, u okviru kog će širom Evrope biti prikupljeno 15.000 uzoraka zemlje za hram i memorijalni centar koji će biti izgrađeni u Rusiji.

  Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin položili su vence na spomenik Crvenoarmejcu na groblju Oslobodilaca Beograda i učestvovali su u svečanoj primopredaji srpskog komada zemlje sa groblja, koji će biti transportovan u Rusiju.

  Aleksandar Bocan-Harčenko
  © Sputnik / Dejan Simić
  Aleksandar Bocan-Harčenko

  To je bio završni događaj u okviru akcije „Put sećanja“, koja je do sada održana u Zrenjaninu, Novom Bečeju, Adaševcima, Sremskoj Mitrovici, Gospođincima, Novom Sadu, Požarevcu, Vršcu, Jagodini, Subotici, Zaječaru, Trbušanima i Somboru.

  Ruski ambasador izrazio je zahvalnost predsedniku Srbije i ministru odbrane Srbije:

  „Srbija ima značajno učešće u ovom projektu. Izražavam zahvalnost i želim da kažem da ova naša saradnja još jednom dokazuje da mi negujemo i gajimo zajedničke tradicije i vrednosti. Ovaj događaj nismo prilagođavali nijednom važnom političkom događaju, ali se prosto odigrao uoči sastanka dva predsedika, Putina i Vučića“.

  Srbija pamti, ne želi da menja istoriju

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin, poručio je da Srbija pamti, neće da menja istoriju i uvek je bila na pravoj strani sveta.

  „Naša država nikada neće dozvoliti da se prekraja istorija, da se zaboravljaju oni koji su nas oslobodili, koji su sa nama učestvovali u oslobođenju ovog grada i ove zemlje, koji su čitav svet spasili od najvećeg zla moderne civilizacije, fašizma“, naglasio je Vulin.
  Aleksandar Vulin i Aleksandar Bocan-Harčenko
  © Sputnik / Bojana Stojadinović
  Aleksandar Vulin i Aleksandar Bocan-Harčenko

  Izjavom o tome da je Srbija vojno neutralna zemlja koja će nastaviti da sarađuje i sa Istokom i sa Zapadom, Vulin je zaključio obraćanje:

  „Srbija će nastaviti da vodi računa o sebi, o svojoj sigurnosti i bezbednosti, kao i da izražava svoje veliko poštovanje i narodu Ruske Federacije i rukovodstvu Ruske Federacije i, svakako, istoriji koja nas spaja, ali ne samo istoriji, već i zajedničkoj budućnosti“.

  Tagovi:
  ministar, ambasador, Crvena armija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga