21:57 22 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1823
  Pratite nas

  Sa niškog vojnog aerodroma „Narednik pilot Mihajlo Petrović“ danas su svečano ispraćeni pripadnici Tima za zaštitu brodova u multinacionalnu operaciju „Atalanta“.

  Svečanosti su prisustvovali komandant Specijalne brigade brigadni general Miroslav Talijan sa saradnicima, pripadnici 63. padobranskog bataljona, na čelu sa potpukovnikom Bobanom Georgijevim i članovi porodica pripadnika tima.

  Naši mirovnjaci biće angažovani u misiji Evropske Unije u Adenskom zalivu, uz obale Somalije.

  Vojska Srbije sedmi put šalje autonomni tim u operaciju „Atalanta“, koja je započeta 2008. godine zbog povećanog broja piratskih napada i stvaranja ozbiljnih bezbednosnih pretnji na Rogu Afrike.

  General Miroslav Talijan je vođi tima kapetanu Živku Bogdanoviću uručio ratnu zastavu jedinice i naglasio da se angažovanjem pripadnika Specijalne brigade u multinacionalnim operacijama pod mandatom Evropske unije u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Srbija integriše u ovu važnu oblast aktivnosti Evropske unije.

  Pripreme tima realizovane su, po rečima potpukovnika Georgijeva, u Specijalnoj brigadi i Rečnoj flotili, a vođa tima realizovao je neposredne pripreme u Španiji, preneo je Tanjug.

  Angažovanje naših mirovnjaka u ovoj operaciji trajaće četiri meseca.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga