21:50 24 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 1841
  Pratite nas

  Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Savet za sprovođenje mira (PIK) telo koje nije predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i ne postoji pravno uporište za njegovo postojanje, pa je deplasirano i komentarisati njegove kominikee, preneli su banjalučki mediji.

  „Narodna skupština Republike Srpske nije donela zaključke koji obavezuju PIK, ili koji traže njihov stav, ali ne mogu da ne primetim da ih nisu okvalifikovali ni kao antidejtonske ni kao antiustavne“, istakao je Dodik za Srnu, upitan da prokomentariše saopštenje Upravnog odbora PIK-a.

  Dodik je naglasio da visoki predstavnik jeste predviđen Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, ali ne da se bavi unutrašnjim pitanjima u BiH, posebno ne onim koja se ne tiču njegovog sprovođenja.

  Migrantska kriza sigurno nije pitanje kojim bi PIK trebalo da se bavi, posebno ne na način na koji je to učinjeno u sredu, rekao je Dodik, prenosi RTRS.

  „Što se tiče Inckove izjave oko Srba i njihovog boravka u Austriji, u kojoj su, kako tvrdi, dobrodošli, uveren sam da on ne govori u ime države Austrije, i rekao bih da je to poređenje apsolutno neprimereno“, istakao je Dodik.

  Milorad Dodik: Uveren sam da Incko ne govori u ime države Austrije
  Srna / Katarina Panić
  Milorad Dodik: Uveren sam da Incko ne govori u ime države Austrije

  On je rekao da bi pitao Incka samo jedno: Da li je Austrija ikada primila ijednog Srbina bez ličnih dokumenata i da li je Austrija primila ijednog Srbina koji može biti bezbednosna pretnja po tu zemlju?

  „Pošto svi znamo da nije, zbog čega Incko pokušava da nam nametne obrazac u ponašanju koji ne prihvataju ostale uređene države, pa ni Austrija. Ili, zašto Austrija ne prihvati migrante koji su se, kako stvari sada stoje, parkirali u BiH, jer oni i ne žele da ostanu u BiH ni u Republici Srpskoj, njima je cilj Zapadna Evropa. Za platu koju prima mogao bi bar da daje suvisle izjave, ako već ništa drugo ne radi“, poručio je Dodik.

  Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira u Bosni i Hercegovini pozvao je sa sastanka u Sarajevu sve nivoe vlasti u toj zemlji da preduzmu mere kojim bi se efikasnije kontrolisala migrantska kriza, uključujući tu povećanje budžetskih izdvajanja.

  Nakon dvodnevne sednice Upravnog odbora PIK-a, koja se održava svakih šest meseci, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko novinarima je potvrdio da je migrantska kriza bila važna tačka dnevnog reda, javila je Hina.

  Članovi Upravnog odbora, koji čine najuticajnije zapadne države, kao i Rusija i Turska, saglasili su se da svi nivoi vlasti u BiH moraju preuzeti svoj deo odgovornosti za suočavanje sa migrantskom krizom, što sada nije slučaj.

  „Cela zemlja mora se baviti pitanjem migracija. To nije dužnost samo jednog entiteta ili županije“, kazao je Incko.

  Upozorio je na činjenicu da se u BiH često ponašaju kao da krize nema, a to je ilustrovao konstatacijom da država ne izdvaja nikakva dodatna sredstva za rešavanje tog problema.

  Tagovi:
  migranti, Valentin Incko, Austrija, Milorad Dodik, BiH, Republika Srpska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga