18:01 23 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  39924
  Pratite nas

  U Srbiji će za manje od četiri godine biti izgrađen ceo Moravski koridor, auto-put Pojate—Preljina, koji će ići kroz „srce Srbije“, a to će biti i prvi digitalni auto-put u našoj zemlji, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

  Vučić je kazao da su ljudi sanjali o tom auto-putu decenijama i da se sada to ostvaruje, prenosi Tanjug.

  „Sada je to moguće, ugovor je potpisan i kreće odmah da se radi. Moravski koridor povezuje Čačak, Mrčajevce, Adrane, Kraljevo, Vrnjačku Banju, Trstenik, Stopanju, Kruševac, Ćićevac i Pojate“, naglasio je Vučić i dodao da će Moravski koridor spojiti koridore 10 i 11.

  Kako je rekao, jedan je evropski koridor, a drugi — Koridor 11 — napravićemo da bude evropski.

  Naglasio je da će Moravski koridor spojiti i Kopaonik i druga okolna mesta, kao i da će i Raška i Novi Pazar biti mnogo bliže Beogradu i drugim gradovima u zemlji.

  Kako kaže, već do novembra 2021. biće završen deo do Kruševca, odnosno do Koševa u dužini 28 kilometara, za manje od tri godine biće završen auto-put Čačak—Kraljevo, što je dodatnih 31 kilometar, i da ostaje da se za manje od četiri godine potpuno završi 57 kilometara od Adrana do Koševa, odnosno od Kraljeva do Kruševca.

  Vučić je naglasio da će to biti prvi digitalni auto-put, kao i da će biti do sada najširi auto-put u Srbiji, pošto će biti širi za ukupno 1,6 metara.

  Zahvalio je Ambasadi Velike Britanije i američkoj „Eksim banci“, kao i Turskoj na velikoj posvećenosti.

  Predsednik kaže da će već „pre kraja godine biti isplaćeno iz budžeta 150 miliona za taj projekat“.

  Kaže da je Behtel poznat po izvanrednoj efikasnosti, kao i da ćemo videti i kako radi turska „Enka“.

  Vučić je naglasio da će Moravski koridor privući i mnogo turista u Vrnjačku Banju i taj deo Srbije, a od Beograda do Vrnjačke Banje će se stizati za sat i 25 ili sat i 20 minuta lagane vožnje.

  Napomenuo je da će i investitori dolaziti više u taj deo zemlje i da će mladi više ostajati tu da žive.

  „Mnogo sam srećan, ovo je za nas ogroman vest, spajamo zapad centralne Srbije sa istokom centralne Srbije. Kada ovo uradite, čeka vas i drugi posao, već imamo neke ideje“, poručio je Vučić i dodao da je to dobar ugovor i velika stvar za Srbiju.

  Ugovor sa Behtelom je vredan 745 miliona evra (plus 20 odsto).

  Komercijalni ugovor za izgradnju auto-puta E-761, od Pojata do Preljine (Moravski koridor) biće potpisan u Predsedništvu sa kompanijom „Behtel Enka UK limited“, u prisustvu Vučića.

  Vučić je prethodno održao sastanak sa predstavnicima te kompanije.

  Moravski koridor gradiće se u dužini od 112,3 kilometra, a čine ga tri deonice: Pojate—Kruševac, dužine 27,83 km, Kruševac—Adrani, dužine 53,88 km i Adrani—Mrčajevci—Preljina, dužine 30,66 km.

  Auto-put Pojate—Preljina povezaće Koridor 10 i auto-put „Miloš Veliki“ (Koridor 11) i sva veća mesta u delu centralne Srbije u kojem živi oko 500.000 ljudi, uključujući Čačak, Kraljevo, Vrnjačku Banju, Trstenik, Kruševac i Ćićevac.

  Tokom radova na tom auto-putu, koji se gradi za maksimalnu dozvoljenu brzinu od 130 kilometara na čas, biće izgrađeno ukupno 11 petlji i 130 ostalih objekata, od čega 71 most, 23 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 31 propust.

  Tagovi:
  Aleksandar Vučić, auto-put
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga