20:03 26 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 922
  Pratite nas

  Krim se vratio u Rusiju i to zauvek i što pre Ukrajina i zapadni svet to prihvate biće bolje za sve, poručila je u Beogradu zamenica predsednika Komiteta Državne dume Rusije za međunarodna pitanja Natalija Poklonska.

  Poklonska je jedan od učesnika jednodnevne konferencije „Beogradski dijalog. Evropski otvoreni forum: Za konstruktivne odnose sa Rusijom i priznanje volje naroda Krima“, koja se danas održava u Beogradu.

  Činjenica koju ne prihvata Zapad 

  Ona je podsetila na činjenicu da je 96 odsto stanovnika Krima glasalo za odluku o pripajanju Rusiji.

  „To je neosporna činjenica, ali je ne prihvataju Zapad, SAD i Ukrajina“, rekla je ona.

  Poklonska, bivša javna tužiteljka Krima, navela je i da je referendum o pripajanju Rusiji održan u uslovima državnog prevrata i potpunog bezvlašća u Ukrajini za šta je odgovoran Petro Porošenko.

  „Dakle, narod ima pravo na krvavu revoluciju, ali nema pravo na mirni referendum?“, upitala je ona i dodala da niko ne može da natera dva i po miliona ljudi da živi u zemlji u kojoj ne želi i da je Ukrajina, svojim ponašanjem i blokadama kojima je pribegla protiv stanovnika Krima, praktično sama odustala od njih.

  „Neki ukrajinski političari su govorili — ili će Krim biti naš ili će biti pust. Nisu pogodili. Krim se izborio da živi u Rusiji i da govori svojim maternjim jezikom“, rekla je ona.

  Krim je mesto ruskog identiteta 

  Stalni predstavnik Krima pri predsedniku Rusije Georgij Muradov kaže da je Krim mesto ruskog identiteta i da je pitanje Krima u stari pitanje teritorijalnog integriteta Rusije.

  „Nismo slučajno organizovali konferenciju u Beogradu. Mnoge zapadne zemlje vode destruktivnu politiku i uvele su sankcije protiv Rusije, a Beograd je tačka spajanja. Rukovodstvo Srbije tako nešto ne radi, dalekovido je“, kaže on.

  Muradov nije propustio priliku da ponovi da Rusija, u odnosu prema Srbiji, polazi od principa poštovanja teritorijalne celovitosti , što je potvrđeno i na nedavnom susretu predsednika dve zemlje.

  „Kosovo je Srbija, Krim je Rusija“, poručio je Muradov.
  Konferencijs „Beogradski dijalog. Evropski otvoreni forum: Za konstruktivne odnose sa Rusijom i priznanje volje naroda Krima“
  © Sputnik / Biljana Simić
  Konferencija „Beogradski dijalog. Evropski otvoreni forum: Za konstruktivne odnose sa Rusijom i priznanje volje naroda Krima“

  On je na konferenciji pročitao i poruku predsednika Krima Sergeja Aksjonova, koji je poručio da su najvažniji zadaci snižavanje napetosti i razvijanje konstruktivnih odnosa izmeću Rusije i zapadnih zemalja.

  „Međutim, potrebno je i da se čuje glas naroda Krima koji se izjasnio na demokratskom referendumu, u skladu sa međunarodnim pravom, ali čemu se protive SAD i zapadne zemlje. Na delu su dvostruki aršini“, rekao je Aksjonov.

  Učesnicima konferencije obratio se i lider SRS-a Vojislav Šešelj, kojem je uručena Medalja za jačanje međunarodnih odnosa sa Krimom.

  On kaže da je njegovu stranku veoma obradovala odluka stanovnika Krima i dodaje da je politika njegove stranke da Srbija treba da intenzivira integraciju sa Rusijom, uključujući Evroazijsku uniju, ODKB, Savez Rusije i Belorusije.

  „Nadamo se da će uskoro i zvanična Srbija reći da je Krim Rusija“, rekao je on i dodao da radikali vole i Ukrajinu i Ukrajince i da žele da se i oni vrate u okrilje Rusije.

  Tagovi:
  konferecija, Krim
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga