19:49 27 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 136
  Pratite nas

  Danas je u Beogradu u 84. godini posle duže i teške bolesti preminuo poznati srpski glumac i književnik Zoran Rankić, saopštili su iz Udruženja književnika Srbije.

  Rankić je bio najpoznatiji po ulogama Nikole Kalabića u mini TV seriji „Poslednji čin“ i Žarka Popare u TV seriji „Srećni ljudi“, emitovanim na TV Beograd i RTS-u.

  Rankić je rođen u Derventi (BiH) 1935. godine.

  Bio je prvak Beogradskog dramskog pozorišta, satiričar, dramski pisac, reditelj, aforističar i pesnik.

  Ostvario je 26 uloga na filmu i televiziji i više stotina na radiju, a bio je poznat i po izvanrednim interpretacijama poezije na brojnim književnim večerima.

  Rankić je bio član Udruženja dramskih umetnika Srbije, Udruženja književnika Srbije, Udruženja dramskih pisaca Srbije, Udruženja književnika Republike Srpske i počasni član Beogradskog aforističarskog kruga.

  Pozorišnu karijeru započeo je u Narodnom pozorištu u Sarajevu, čiji je član bio do 1960. godine.

  U Malom pozorištu Sarajevo bio je od 1971. godine, u Savremenom pozorištu Beograd od 1961-1975. godine, a u Beogradskom dramskom pozorištu od 1975-1999. godine.

  Prvu televizijsku ulogu dobio je u filmu „Sektor D“ 1962. godine, a naredne godine pojavio se u televizijskoj seriji „Šest svečanih pozivnica“.

  Autor je dramskih dela „Kalemegdanci“ i „Skretnica“. „Kalemegdanci“ su u njegovoj režiji postavljeni na sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

  Rankić je autor zbirki pesama „Aorist“ i „Ekser“ (2006).

  Objavio je i knjige aforizama: „Doviđenja, kako ste?“ , „Aforizmi“, „Balkanski nervčik“, „Ovde kiša, ali i Srbija“ i „Kod cara u podne“.

  Aforizme je objavljivao u dnevnim novinama i časopisima „Reflektor“, „Ekspres Politika“, „Večernje novosti“, „Politika“, „Otadžbina“, „Kafane“...

  Više od 15 godina bio je stalni saradnik „Ošišanog ježa“, u kojem je objavljivao aforizme u rubrici „Balkanski nervčik“.

  U „Večernjim novostima“ je osamdesetih godina prošlog veka imao satiričnu rubriku „Aforizmi jednog glumca“.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga