23:01 22 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 633
  Pratite nas

  Podizanje spomenika Nikolaju Krasnovu u Beogradu vrlo je značajno zbog toga što mi na ovaj način, u simboličkom smislu, odužujemo veliki dug velikom arhitekti i inženjeru, rekao je za Sputnjik ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

  „Pre tri ili četiri godine i bivša Avalska ulica je dobila ime po Krasnovu, a sada je podignut ovaj lepi spomenik — lik Krasnova koji gleda upravo u jedno od zdanja koje je projektovao. Velika je zasluga Nikolaja Krasnova za sadašnji izgled Beograda. On je uneo jednu posebno značajnu osobenost svog talenta, svoje umetničke, arhitektonske vizije“, napominje Vukosavljević.

  Spomenik Nikolaju Krasnovu u centru Beograda
  © Sputnik / Dejan Simić
  Spomenik Nikolaju Krasnovu u centru Beograda

  Kako ministar kaže, velika dela ruskog arhitekte uglavnom su poznata, ali sticajem istorijskih okolnosti, rasle su i stasavale generacije koje nisu mnogo znale o delu Krasnova i njegovoj zasluzi za izgled Beograda, koji se menjao posle tragedije u Prvom svetskom ratu.

  „Jednostavno, ne samo zahvaljujući Krasnovu, ali u velikoj meri zahvaljujući upravo njemu, Beograd je posle razaranja iz Velikog rata postajao, svojim izgledom i svojom arhitekturom, značajna evropska prestonica. Ruski emigranti koji su došli posle revolucije bili su aktivni u oblasti arhitekture, građevinarstva, glume, baleta, pozorišne umetnosti i mnogih drugi profesija iz prirodnih i društvenih nauka i jednostavno su dali našem društvu dragocene eliksire svog rada, talenta i stručnosti“, zaključio je ministar Vukosavljević.

  Sputnjik je svojevremeno objavio opsežnu priču o Nikolaju Krasnovu, ruskom neimaru Srbije, i njegovoj ulozi u modernizaciji srpske prestonice.

  Tagovi:
  Veliki rat, Rus, spomenik, Nikolaj Krasnov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga