11:32 27 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  211319
  Pratite nas

  Sankcije su sprovedene u skladu sa Zakonom Magnitskog, koji omogućava američkoj vladi da izrekne ekonomske mere protiv onih firmi i pojedinaca za koje smatra da su umešani u kršenje ljudskih prava.

  Ministarstvo finansija SAD saopštilo je da uvodi sankcije protiv 17 pojedinaca i 29 pravnih lica iz Srbije, Letonije, Venecuele i sa Kipra, kao i protiv četiri dodatne kompanije: „Ventspils friport autoriti“, „Ventspils development ejdžnsi“, letonskog Udruženja za poslovni razvoj i letonskog Udruženja za tranzitne poslove.

  Među onima koje je američko ministarstvo sankcionisalo 9. decembra je i Slobodan Tešić, koji je u dokumentu objavljenom na veb-sajtu Ministarstva nazvan jednim od „najvećih dilera oružja i municije na Balkanu“, kao i nekoliko kompanija i pojedinaca povezanih sa njim.

  Na spisku Ministarstva se nalazi i gradonačelnik letonskog grada Ventspilsa, Ajvars Lembergs, koga SAD sumnjiče za korupciju, proneveru državne imovine i primanje mita.

  „Danas, na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, mi (Ministarstvo) ciljamo na korumpirane aktere i njihove mreže u brojnim zemljama Evrope, Azije i Latinske Amerike. Pored toga, danas su imenovana dva korumpirana venecuelanska zvaničnika u svetlu njihove rukovodeće uloge u režimu (predsednika Nikolasa) Madura“, rekao je ministar finansija Stiven Mnučin, a navodi se na sajtu.

  SAD su uvele sankcije protiv Venecuele i njenih zvaničnika poslednjih godina u dosad bezuspešnim pokušajima da primoraju legalno izabranog predsednika Nikolasa Madura da podnese ostavku. Naime, Vašington je ograničio mogućnosti Karakasa da prodaje sirovu naftu, jednu od svojih najvažnijih izvoznih roba, jer se zemlja bori da prevaziđe ekonomsku krizu i snažnu inflaciju.

  Tagovi:
  zakon Magnitskog, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga