11:44 24 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  3234
  Pratite nas

  Visoki predstavnik EU Đozep Borelj kaže da će prioritet njegovog rada na čelu EU diplomatije biti približavanje Zapadnog Balkana, kao i postizanje sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine.

  „Moj prioritet biće da radim na sveobuhvatnom sporazumu između Srbije i Kosova“, naveo je Borelj u pismu ministrima spoljnih poslova i odbrane EU, u koje je Tanjug imao uvid.

  Borelj je u pismu pred prvo zasedanje Saveta EU sa njim na čelu izneo svoje viđenje prioriteta i načina rada u okviru spoljne i bezbednosne politike EU.

  Pored poziva na veće jedinstvo i sveobuhvatan pristup spoljnoj i bezbednosnoj politici EU, Borelj je izneo i dva „jasna prioriteta“ koji bi spoljne poslove EU trebalo da učine efikasnijim i više strateški orijentisanim.

  Prema njegovim rečima, prvi prioritet EU tiče se neposrednog susedstva, a drugi odnosa sa najvećim geostrateškim igračima u svetu.

  „Na prvom mestu, moramo čvrsto da usidrimo Zapadni Balkan za EU“, navodi Borelj u svom pismu.

  On dodaje da su „zaustavljanje konflikta i izlečenje rana“ u neposrednom okruženju važni za „stabilnost i bezbednost same EU“.

  „Moj prioritet biće da radim na sveobuhvatnom sporazumu između Srbije i Kosova, kao i na postavljanju BiH na put prave stabilnosti“, kaže Borelj.

  Šef diplomatije EU napominje da je bitno da se zemlje-članice EU dogovore kako će voditi proces proširenja.

  On dodaje da će na tome raditi zajedno sa EU ministrima spoljnih poslova i komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem.

  Tagovi:
  priština, pregovori, EU, Đozep Borelj
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga