04:41 25 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 418
  Pratite nas

  Mladi u Srbiji imaju 20 odsto niže mesečne zarade, osam od deset prima zaradu koja je niža od republičkog proseka, dok petina mesečno zarađuje manje od minimalne zarade, navedeno je u izveštaju o pravima mladih u Srbiji, iza kojeg stoji Kancelarija UN u Srbiji.

  Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija (UN) u Srbiji Fransoaz Žakob istakla je da UN godinama radi sa mladima u Srbiji i da je jedan od razloga zašto su podržali ovo istraživanje to što verodostojno pokazuje stanje mladih.

  „Kroz rad ovde uvideli smo neke alarmantne podatke, zato smo se uključili u ovo istraživanje, kako bismo bolje shvatili šta se dešava sa mladima u Srbiji, koji su uzroci i šta je neophodno preduzeti. Ono što je pozitivno jeste to što je Vlada Srbije prepoznala njihove probleme i radi intezivno na tome da ih reši“, rekla je Žakobova.

  Na predstavljanju izveštaja, osim ekonomskog položaja mladih, kao prioritetna pitanja prepoznati su i njihovo mentalno zdravlje i njihova stabilnost.

  U istraživanju je 45 odsto mladih izjavilo da je konstantno zabrinuto zbog nečega, dok je više od polovine njih navelo da je u protekle dve godine doživelo bar jedan stresni događaj, a više od jednog stresnog događaja iskusilo je 23 odsto učesnika ankete.

  Osećanje potpune bezvrednosti navodi 12 odsto učesnika ankete, dok njih sedam odsto navodi da im se dešava da razmišljaju o samoubistvu.

  Podaci o romskoj populaciji i drugim marginalizovanim grupama pokazuju da su oni dodatno ugroženi. Tu je najveći problem dostupnost zdravstvene zaštite, ali i pitanje ranih brakova, koje naročito pogađa devojčice u romskim naseljima, preneo je Tanjug.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga