14:41 11 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Piše
  111620
  Pratite nas

  „Vatikan njuz“, oficijelni portal čija je misija da svakodnevno izvještava o aktivnostima pape Franje i Rimokatoličke crkve u svijetu, navodi da bi bilo nezamislivo da papa posjeti Crnu Goru bez pristanka Srpske pravoslavne crkve (SPC), te da bi to učinio papa bi prvo morao da posjeti Srbiju.

  U članku posvećenom posjeti premijera Crne Gore Duška Markovića Vatikanu, medij Svete stolice, između ostalog, navodi da je Crna Gora jedna od najmanjih država u Evropi, te da iako je uvela evro kao valutu, još nije postala dio Evropske unije.

  Dodaje se da je većina stanovništva u Crnoj Gori „srpsko pravoslavno i da rimokatolici imaju samo dvije eparhije sa oko 20.000 vjernika“, kao i da „nikada nije bilo papske posjete zemlji, koja je nezavisna od 2006. godine“.

  „Takođe, to bi bilo nezamislivo bez pristanka Srpske pravoslavne crkve. Da bi to učinio, papa bi prvo morao da posjeti Srbiju“, zaključuje se u izvještaju „Vatikan njuza“.

  Podsjetimo, crnogorski premijer Duško Marković saopštio je nakon audijencije kod pape da će poglavar Rimokatoličke crkve sljedeće godine posjetiti Crnu Goru, kao i da će datum posjete biti usaglašen naknadno. Tu vijest prenijeli su svi crnogorski mediji.

  Tagovi:
  Crna Gora, Papa Franja, SPC
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga