00:30 27 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 1453
  Pratite nas

  Istorijski gledano, Soči je, zajedno sa Krimom, oduvek bio omiljeno letovalište Sovjeta i Rusa. I danas je grad sačuvao taj status. To je pravi turistički raj, finansijski, sportski i kulturni centar, koji se poslednjih decenija ubrzano razvija.

  Zapadni mediji su ranije pisali o Sočiju kao o najboljem gradu za poslovanje u Ruskoj Federaciji i to ne čudi — zbog Zimskih olimpijskih igara 2014. godine u gradu je pokrenut niz velikih projekata, što je infrastrukturu Sočija učinilo još modernijom, a povećalo je i turistički potencijal ovog grada.

  Soči danas ima sve — i luksuzna skijališta i gotovo 118 kilometara uređenih plaža.

  Olimpijska prestonica ima nešto više od 440.000 stanovnika, ali se tokom sezone broj ljudi u gradu značajno povećava — godišnje ga poseti preko šest miliona turista, što je duplo više nego do Olimpijade 2014.

  Smešten je na istoj geografskoj širini kao što su Nica, Kan, Monte Karlo i San Remo i ima oko 300 sunčanih dana godišnje. To je najseverniji grad na svetu sa suptropskom klimom. S jedne strane ga opasuju kavkaske planine, a s druge Crno more.

  Svoj izgled Soči u velikoj meri duguje i srpskim građevinarima, koji su ovde izgradili kapitalne objekte, pa čak su zidali i rezidenciju za ruskog predsednika.

  U novoj epizodi video-bloga „Moja Rusija saznajte na koji način je Putin dao „novi život“ Sočiju i otkrijte makar delić čari ovog primorskog grada u podnožju Kavkaza.

  Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u video-blogu „Moja Rusija“ svake druge nedelje vas vodi na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije. Zavirite sa nama u različite kutke Rusije i njene prestonice, upoznajte njihove lepote i tradiciju i osetite duh zemlje i dušu Rusa.

  Tagovi:
  Vladimir Putin, Soči
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga