00:56 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 250
  Pratite nas

  Rusija i Kina pripremile su nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN u kojem se sve strane pozivaju na ublažavanje sankcija Severnoj Koreji, kako bi se poboljšala humanitarna situacija u zemlji.

  U rezoluciji se, takođe, poziva na smanjenje vojnih tenzija na Korejskom poluostrvu.

  U jednoj od tačaka dokumenta navodi se da Savet bezbednosti „mora da prilagodi sankcije Severnoj Koreji, s obzirom na to da zemlja ispunjava svoje obaveze prema odgovarajućim rezolucijama Saveta bezbednosti UN“. Takođe se predlaže da se u najkraćem roku ukinu ograničavajuće mere koje je uveo Savet bezbednosti, a koje direktno utiču na život civilnog stanovništva Severne Koreje.

  Severnokorejski lider Kim Džong Un nadgledao je uspešno testiranje super-velikog raketnog sistema sa višestrukim lansiranjem i izrazio veliko zadovoljstvo,
  © AP Photo / Korean Central News Agency/Korea News Service

  U dokumentu se sve zainteresovane strane pozivaju da razmotre primenu daljih političkih koraka kako bi se smanjile vojne tenzije na Korejskom poluostrvu i mogućnost bilo kakvog vojnog sukoba.

  Rezolucija takođe „pozdravlja nastavak dijaloga između Sjedinjenih Američkih Država i Severne Koreje na svim nivoima“. Istovremeno, u nacrtu rezolucije Moskva i Peking predlažu „pozivanje na što brži nastavak multilateralnih pregovora (Rusija, Kina, SAD, obe Koreje i Japan) ili ponovno pokretanje multilateralnih konsultacija u bilo kojem sličnom formatu kako bi se ublažile tenzije na Korejskom poluostrvu putem dijaloga“.

  „To bi, pored ostalog, podrazumevalo sklapanje sporazuma između vojnih zvaničnika i usvajanje zvanične deklaracije ili mirovnog sporazuma za (zvaničan) završetak Korejskog rata“, navodi se u nacrtu rezolucije.

  Datum glasanja o ovoj rezoluciji tek treba da bude određen, a pre glasanja o dokumentu biće održane konsultacije sa svim državama-članicama Saveta bezbednosti UN.

  Tagovi:
  sankcije, rezolucija, Savet bezbednosti UN, Kina, Severna Koreja
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga