04:13 25 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 533
  Pratite nas

  U Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme „Nikinci“ danas je moglo da se vidi kako izgleda gađanje iz helikoptera H-145M koji je opremljen projektilima domaćeg naoružanja i domaće proizvodnje.

  Helikopter H-145M najsavremeniji je helikopter u svojoj klasi, a odbrambena industrija Srbije iskoristila je priliku da i takav, najsavremeniji helikopter na svetu, opremi sredstvima iz domaćeg naoružanja i domaće proizvodnje, istakao je ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je danas u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme „Nikinci“ prisustvovao gađanju iz helikoptera H-145M, u okviru završne faze verifikacije i integracije domaćeg naoružanja na „Erbasov“ helikopter.

  „Samo ono što sami proizvedete, samo ono što sami, svojom pameću znate da napravite, popravite i upotrebite, suštinski je vaše i za to ne morate nikog ništa da pitate. Vojska Srbije i država Srbija su vojno neutralne. Upravo zbog toga moramo da se oslanjamo na svoje snage, moramo da nabavljamo i iz inostranstva ono što nam je potrebno, ali i da to usavršavamo i unapređujemo“, poručio je ministar Vulin.

  Vojska Srbije će veoma brzo, već od sledeće godine, imati helikoptere H-145M naoružane sredstvima iz domaće proizvodnje, što će prema rečima ministra Vulina, značiti osvajanje još jedne sposobnosti koju vojska do sada nije imala.

  Helikopter H-145M : Lansiranje rakete S-8KOM iz saćastog lansera
  Ministarstvo odbrane / Jovo Mamula
  Helikopter H-145M : Lansiranje rakete S-8KOM iz saćastog lansera

  Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović podsetio je da je ove godine oboren rekord kada je u pitanju broj novih sistema naoružanja uvedenih u Vojsku Srbije i da je saradnja sa kompanijom „Erbas“ važna ne samo za Ratno vazduhoplovstvo, već i za ceo sistem koji se bavi razvojem, integracijom i testiranjem sistema naoružanja.

  Helikopter H-145M opremljen je jednim od najsavremenijih napadno-navigacionih sistema. U razgovoru sa kolegama iz ’Erbasa‘, koje ovde vrše opitovanje, saznali smo da je naše naoružanje, što mitraljeska gondola, što raketni lanser, na nivou najsavršenijeg na svetu u toj klasi, koje su do sada koristili“, poručio je Miloradović.

  Pukovnik Zvonko Marić iz Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije rekao je da su „Erbasovi“ helikopteri kojima je opremljena Vojska Srbije namenjeni za borbenu upotrebu i poslove traganja i spasavanja.

  „Prema ugovoru sa kompanijom ’Erbas‘, obaveza nemačke strane je da proizvede helikopter, da integriše svu opremu koja je u sastavu helikoptera, kao i napadno-navigacioni sistem. Naša obaveza je da proizvedemo naoružanje“, podseća pukovnik Marić i objašnjava da će na helikopteru H-145M biti integrisano domaće naoružanje kalibra 12,7 mm sa mitraljeskom gondolom i lanser koji će služiti za lansiranje nevođenih raketa 80 mm, takođe, iz domaće proizvodnje.

  Potpukovnik Miroslav Zečević iz Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije istakao je da je današnjim bojevim gađanjem na poligonu „Nikinci“ otpočela poslednja faza integrisanja srpskog naoružanja na „Erbasov“ helikopter.

  „Danas smo mogli da vidimo lansiranje rakete S-8KOM iz saćastog lansera. Gađanje je izvedeno uspešno, a nakon ove faze uslediće detaljna analiza učinka, posle koje će biti izvršena integracija naoružanja i na preostale helikoptere ovog tipa koje smo nabavili“, istakao je potpukovnik Zečević.

  Tagovi:
  Vojska Srbije, helikopter
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga