08:38 24 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 26
  Pratite nas

  Srbi koji rade na Malti, a čijoj deci preti deportacija, planiraju da ulože žalbu Ustavnom sudu Malte, izjavila je Maja Braun Blagojević iz Malteško-srpske zajednice.

  Maja Braun Blagojević rekla je da, po njenom saznanju, dok traje postupak pred Ustavnim sudom deca mogu da ostanu na Malti.

  „Ovde je slična situacija kao u Srbiji, i ti postupci mogu da traju jako dugo. Nama problem pravi Agencija za državljanstvo i boravak Malte koja je jedna birokratska institucija, koja svojevoljno menja pravila skoro svake nedelje i svi smo ugroženi zbog njihovih nepravednih i nerazumnih mera“, navela je ona, prenosi Tanjug pisanje „Danasa“.

  Odlukom da se ne izda boravišna dozvola za decu čiji roditelji po propisima Malte ne zarađuju dovoljno najviše su pogođeni građani bivše Jugoslavije, ukazala je ona.

  „Građani trećih zemalja uglavnom ne dovode decu dok smo mi kategorija ljudi koji dovode celu porodicu i samim tim smo više ugroženi“, kazala je Maja Braun Blagojević, objavljeno je na sajtu lista.

  Početkom meseca desetine roditelje iz bivših jugoslovenskih republika koji ne zarađuju godišnje najmanje 19.000 evra i uz to ne mogu da obezbede dodatnih 3.800 evra za svako dete nisu dobili boravišne dozvole za najmlađe članove svoje porodice. Roditelji su već uložili žalbu Odboru za žalbe imigranata.

  Iz Srbije je stigla inicijativa da malteške vlasti preispitaju svoju odluku, a ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je za januar političke konsultacije na tu temu.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga