06:55 11 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Piše
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (780)
  54213
  Pratite nas

  U Skupštini Crne Gore glasovima vladajuće većine i SDP-a usvojen je Zakon o slobodi veroispovesti. Za Zakon je glasalo 45 poslanika DPS-a, SD-a, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative, Force i SDP-a.

  Zakon, kojem se protivi većinska Crna Gora, na čelu sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, zbog kojeg su u glavnom gradu Crne Gore Podgorici uvedeni policijska blokada i vanredno stanje, večeras je izglasan nakon sukoba i incidenata.

  Poslanici Demokratskog fronta, koji su predložili amandmane mitropolita Amfilohija, nakon što su odbijeni, sukobili su se sa vladajućom većinom.

  Nakon odbijanja predloga poslaničkog kluba DF-a da se glasanje odloži za idući dan, vladajuća većina u Skupštini je nastavila sa procedurom za izglasavanje zakona.

  Poslanici DF su reagovali na takav postupak, a onda je u salu uletelo obezbeđenje, pripadnici policijskih snaga, kojih je bilo u nekoliko puta većem broju nego u redovnom zasedanju.

  Poslanici DF su privedeni. Nalaze se u pritvoru.

  Najspornija odredba u Predlogu zakona o slobodi veroispovesti je da će verski objekti i zemljište koje koriste verske zajednice na teritoriji Crne Gore, koji su izgrađeni ili pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, postati državna svojina, ako ne postoje dokazi o pravu svojine verskih zajednica nad tim objektima.

  Srpska pravoslavna crkva smatra da je novi zakon diskriminatorski prema toj verskoj zajednici, te da se njegovim odredbama pokušava oteti imovina SPC u Crnoj Gori koja, ima svoju „osmovekovnu kanonsku jurisdikciju na prostoru današnje Crne Gore“.

  Iz Vlade je ranije saopšteno da je Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica usaglašen sa najvišim međunarodnim standardima, uključujući konvencije UN, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, praksu Evropskog suda za ljudska prava, kao i smernice VK i OEBS-a/ODIHR-a.

  Najnovije vesti
  • 02:43

   Oglasio se Demokratski front: Zakon usvojen u atmosferi totalne diktature

   „Poslije kidnapovanja poslanika DF-a iz Skupštine Crne Gore, režim je u atmosferi totalne diktature, uz aplauz, usvojio sramni zakon protiv Srpske pravoslavne crkve!“, objavljeno je na Fejsbuk stranici DF-a.

  • 02:42

   Usvojen zakon o slobodi veroispovesti

   Glasovima vladajuće većine i SDP-a usvojen je Zakon o slobodi veroispovijesti. Za Zakon je glasalo 45 poslanika DPS-a, SD-a, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative i Force, kao i poslanici SDP-a.

  • 01:42

   Uhapšene su 22 osobe - 18 poslanika DF-a i još četiri osobe.

  • 01:33

   Sednica nastavljena. Premijer Marković i ministri vratili su se u salu

   „Imali smo scene koje ne priliče parlamentu. Država je pokazala da može da bude strpljiva, odgovorna, ali i odlučna. Ne može se tako ponašati u parlamentu Crne Gore“, rekao je predsednik Skupštine Ivan Brajović.

   On je dodao i da je poslanicima izrekao meru udaljenja sa sednice.

   „Oni ne mogu prisustvovati sednicama narednih 15 dana“, objasnio je Brajović.

  • 01:08
   Hapšenje poslanika DF-a

   Policija uhapsila sve poslanike DF-a, Knežević povređen /video/

   Svih 17 poslanika opozicionog crnogorskog Demokratskog fronta (DF) uhapšeni su noćas, nakon incidenta u Skupštini Crne Gore. Poslanik DF-a Milan Knežević je povređen, dok su ostali poslanici DF-a dobro.
   Dalje
  • 00:45

   Premijer Marković i ministri napustili su plenarnu salu.

  • 00:44

   Incident u Skupštini Crne Gore, reagovalo obezbeđenje

  • 00:30

   Za Predlog zakona u načelu glasalo je 45 poslanika za, dok je jedan bio uzdražan

  • 00:23

   Premijer Duško Marković i ministri ušli su u skupštinsku salu. Zasedanje treba da počne svakog trenutka

  • 23:33

   Uskoro se očekuje nastavak skupštinskog zasedanja.

  • 23:18

   Na Odboru za ljudska prava odbijeni su svi amandmani

  • 22:58
   Nikšićani krenuli ka Podgorici

   Probijena policijska blokada: Nikšićani krenuli ka Podgorici /video/

   Demonstranti u Nikšiću probili su policijsku blokadu i zaputili su se prema tunelu Budoš.
   Dalje
  • 22:03

   Odbačeno više amandmana, u 22 sata kolegijum predsednika Skupštine

  • 21:58

   Sveštenstvo na barikadama: Među okupljenima ima i maskiranih sa kapuljačama

   Sveštenici Mitropolije crnogorsko-primorske, okupljeni na mostu u Podgorici kazali su nezvanično „Vijestima“ da među okupljenjima prepoznaju nedobronamerne, maskirane kapuljačama, čiji je zadatak najvjerovatnije da izazovu incidente, ali da oni to neće dozvoliti.

   Vernici i sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske na barikadama u Podgorici
   © Tanjug / MARIJA PETROVIC
  • 21:49

   Amandmani Mitropolije nisu prihvaćeni.

  • 21:45

   Protest u Podgorici

  • 21:32

   „Živelo pravoslavlje“: Poruke sa barikada u Budvi

  • 21:21
   Andrija Mandić

   „Ako ne odustanete biće katastrofa“: Mandić pozvao ratne drugove da budu spremni

   Lider Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić kazao je večeras u Skupštini da su u proceduru stavili amandmane koje im je dostavila Mitropolija.
   Dalje
  • 21:12

   DF saopštio da su u toku i hapšenja u Baru.

  • 21:07

   Policija odblokirala tri puta kod Podgorice

   Crnogorska policija odblokirala je večeras izlaze iz Podgorice i privela nekoliko osoba, prenosi portal Analitika.

   Policija je uz pomoć "pauka" odblokirala tri putna pravca - kružni tok kod podgoričkog aerodroma, Zlaticu, kod restorana "Tri Bora" i Nikšićki put, navodi portal.

   Kako se navodi, policija je kamenovana u Zeti.

   U više crnogorskih opština u toku su blokade saobraćajnica zbog najavljenog usvajanja zakona o slobodi veroispovesti.

  • 20:45

   Uhapšen brat Milana Kneževića

  • 20:43

   Demokratski front ne dozvoljava da počne sednica Odbora za ljudska prava dok se svima ne dostave amandmani u štampanoj formi.

   „Neće se ovdje na slijepo dizati ruke“, kazao je poslanik Milutin Đukanović.

   Zakonodavni odbor iz istog razloga još nije počeo sjednicu.

  • 20:19

   Parlament je završio diskusiju o predlogu zakona.

  • 20:17
   Pripadnici crnogorske policije

   Crnogorska policija hapsi ljude, priveden sveštenik /video/

   Više osoba, među kojima je i jedno svešteno lice, privedeno je nakon što su se oglušili o naređenja policije da uklone automobile sa bulevara na izlazu iz Podgorice, u naselju Zlatica. U Mojkovcu uhapšeno 15 ljudi, javlja portal „In4s“.
   Dalje
  • 19:33
   Narod blokirao Most na Đurđevića Tari

   Blokade puteva širom Crne Gore: Narod peva „Oj, Kosovo, Kosovo“ /video/

   Dok u Skupštini Crne Gore traje rasprava o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti, vernici Srpske pravoslavne crkve (SPC) iz Pljevalja i Žabljaka blokirali su most na Tari. U međuvremenu, crnogorska policija odblokirala je izlaze iz Podgorice i privela nekoliko osoba.
   Dalje
  • 19:00

   Narod blokirao Most na Đurđevića Tari

   Građani i verujući narod u velikom broju nalazi se na Mostu na Đurđevića Tari, javljaju crnogorski mediji. Prisutna je i policija.

   Narod blokirao Most na Đurđevića Tari
   © Foto : Božidar Čabarkapa
  • 18:23

   Sveštenici ostaju na barikadama dok ne dobiju pismene garancije da će rasprava biti odložena do 8. januara.

   „Noćas ćemo ostati ovdje, uz blagoslov vladike Joanikija“, poručio je sveštenik Radomir Nikčević.

  • 17:40

   Mandić ponovo pozvao na blokadu Crne Gore

   Jedan od lidera opozicionog DF-a, Andrija Mandić, ocenio je veoma važnim današnji susret premijera Duška Markovića i mitropolita crnogorsko-primorskog, ali je izrazio žaljenje zbog toga što nije došlo do dogovora i ponovo pozvao građane da izađu na ulice.

   Mandić je reagujući na izlaganje premijera Markovića, nakon razgovora sa mitropolitom Amfilohijem, upitao zašto vlada nije prihvatila predlog Mitropolije da povuče zakon i reši jedan od, kako je rekao, velikih problema koji ima Crna Gora u ovom trenutku.

   „Žao mi je što to niste uspeli da uradite, mi ćemo ovde nastaviti da se borimo. Poštovani građani mi ne smemo stati sa našom akcijom. Predsednik vlade i predsednik države i DPS, jedino uvažavaju argument pritiska, ne uvažavaju evo ni autoritet našeg mitropolita Amfilohija, ali argument pritiska uvažavaju svi. Zato napred, na ulice...“, poručio je Mandić.

   Lider opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić
   © AFP 2020 / SAVO PRELEVIC
  • 17:39

   Posebni klub poslanika napustio je sjednicu Skupštine Crne Gore.

   Posebni klub poslanika napustio je sjednicu Skupštine Crne Gore, nakon što je poslanik Goran Danilović kazao da ne žele da učestvuju u daljoj raspravi jer premijer Duško Marković nije poslušao mittopolita Amfilohija.

  • 17:24

   Marković odbio predlog Mitropolita: Možemo razgovarati ali nakon što izglasamo Zakon

   Premijer Marković kazao je nakon razgovora sa mitropolitom Amfilohijem da je taj susret potvrda da Vlada želi dijalog o suštinskim i ključnim problemima.

   „Ovaj sastanak je i potvrda potpune spremnosti da uvažimo i saslušamo poslanike koji dijametralno suprotno razmišljaju o ovom pitanju“.

   Dijalog je, kako je kazao, trajao više od dva sata, te da je dao garancije i uvjerenja da zakon nema skrivenu agendu i zlokobnu misiju za Mitropliju, da je to zakon koji treba svakom civilizovanom i demokratskom društvu i da ne ugrožava MCP niti ugrožava položaj ni status jednog sveštenika.

   „Ukazao sam da je Vlada bila veoma trpeljiva kada se kršio zakon i rekao mi je da njegovi sveštenici nijesu za to imali njegov blagoslov“, dodao je Marković.

   Kazao je da je mitropolit Amfilohije tražio da se povuče zakon zbog nepovjerenja i straha za poziciju MCP.

   „Pokušao sam ga uvjerim da nema razloga za strah niti ih može biti. ostali na tome da se sve pomjeri nekoliko dana, i tako dalje, da vas ne opterećujem tim. Složili smo se da vodimo dijalog i nakon glasanja o ovom zakonu ako prođe u paralmentu. Tu se nijesmo složili. Mitroplit i njegovi saradnici su rekli da je zakon dobar osim članova od 62 do 64. U pitanju je nepovjerenje i strah zbog neviđenih manipulacija. Jedna manipulacija je ta da je predsjednik Vlade dobio šamar jer je razgovarao sa Amfilohijem“, kazao je premijer i dodao:

   „Nemojte povlađivati sitnim intersima i spekulacijama. Na nama je odgovornost, a ne na igračima van ovog terna, posebno onima koji nijesu dobronamjerni. Pozivam Vas, gospodine Mandiću, na obostrano povjerenja, da izađemo odavde sa punim razumijevanjem, iako se ne slažemo po svim pitanjima“.

  • 17:00

   Amfilohije: Kakva je to crkva koju pravi čovek koji nije kršten?

   „Kakva je to crkva koju pravi čovek koji nije kršten?“, pitao je Amfilohije govoreći o predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću.

   Mitropolit je kazao da ova sadasnja u „fildžan avnojevska Crna Gora“ nešto drugo od one gospodara kralja Nikole.

   „Ne možemo da poništavamo istoriju zato što imas novu ideologiju“.

   Istakao je da narod traži da se ispoštuje crkva, a ne da se njene svetinje oduzimaju i pripisuju državi.

  • 16:53

   Moleban u Pećkoj Patrijaršiji i Visokim Dečanima u znak podrške vernima u Crnoj Gori

   U manastirima Pećka Patrijaršija i Visoki Dečani, ispred ikone Bogorodice Pećke Krasnice i pored moštiju Svetog kralja Stefana Dečanskog danas su služeni molebani u znak podrške vernom narodu u Crnoj Gori, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

  • 16:43

   Amfilohije: Rasprava o zakonu posle Božića

   Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, nakon razgovora sa premijerom Duškom Markovićem, saopštio je da ne žele da se zakon o slobodi veroispovesti ukine, već da se donese kroz dijalog sa crkvom i ostalim verskim zajednicama. On je istakao da neki đelovi zakona svađaju, a ne mire narod, te da se moraju usaglasiti i pozvao da se donošenje zakona odgodi za period posle Božića.

   „Razgovarali smo, mi želimo da Vlada ovakav Predlog zakona treba da odloži za period posle Božića, a ne da se svađamo kad je Božić...“, naveo je Amfilohije novinarima ispred Vlade.

   On se zahvalio premijeru na pozivu i poručio da je Marković pokazao da je razuman čovek.

   „Ponavljamo da mi želimo ne da se ukine zakon koji je predviđen nego da taj zakon bude donešen kroz dijalog sa crkvom i sa ostalim verskim zajednicama. Tog dijaloga do sada nije bilo i mi sada tražimo da se ovako kako je formulisano menjaju neki delovi toga zakona koji apsolutno ne donose mir nego nespokojstvo i nesreću, prema tome tražimo da se to odgodi za posle Božića, da se ne svađamo oko Božića“, rekao je Amfilohije.

  • 16:37

   Ogroman broj policajaca i dalje je na ulicama Podgorice

   Kordon crnogorske policije
   © Sputnik / Nebojša Popović
  • 16:29
  • 15:09

   „Ja, rab božji, Crnogorac, Srbin...“

   „Ja, rab božji, Crnogorac, Srbin izjavljujem da sam kriv što idem u crkvu i krstim se sa tri prsta“, rekao je poslanik DF-a Milun Zogović, podsetivši da je pravo na veroispovest zagarantovano zakonom.

   „On je istakao da Crnoj Gori jeste potreban novi zakon u ovoj oblasti, ali da bude pripremljen sa pažnjom i u atmosferi poštovanja. Ovako, po onoj narodnoj "sila Boga ne moli", sila je proizvela bedu demokratije“, dodao je Zogović.

  • 15:03

   RTCG: U toku razgovor Markovića i Amfilohija

   Crnogorski premijer Duško Marković razgovara sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti u Vladi, prenosi RTCG.

  • 14:59

   Ovako izgleda blokada puta za Berane:

   Podsetimo, građani Berana blokirali su ulaz u grad u znak podrške Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi a povodom donošenja diskriminatorskog Zakona o slobodi veroispovesti čije je glasanje za usvajanje danas u Skupšini Crne Gore.

  • 14:57

   Mitropolit Amfilohije stigao u zgradu Vlade Crne Gore

  • 14:52

   „Ne mogu komunisti da odlučuju šta je crkva a šta nije“

   Poslanik DPS-a Dragutin Papović u nastavku diskusije o spornom zakonu o veroispovesti izneo je tezu da je „srpstvo u Crnoj Gori bjelaško-četničkog karaktera“.
   „Ne mogu komunisti da odlučuju šta je crkva a šta nije“, rekao je poslanik Veljko Vasiljević i dodao da se pokušava supstitucija religije i SPC oličene u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj nekom pseudoreligijskom organizacijom CPC, koju je vlast formirala.

   „Supstitucija religije preko DPS-a je ključni problem“, dodao je on.

  • 14:15

   „Vijesti“: Amfilohije krenuo iz Cetinja

   „Vijestima“ je rečeno da je mitropolit Amfilohije krenuo iz Cetinja na pregovore sa Markovićem.

   „Vijestima“ je iz Vlade potvrđeno da su njih dvojica već razgovarali telefonom i da je nakon toga poglavar MCP krenuo da se sa premijerom sastane u njegovom kabinetu.

   Marković će se nakon sastanka sa mitropolitom Amfilohijem vratiti u parlament.

   Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je sve Crnogorce, sve ljude koji žive u Crnoj Gori, bez obzira na to kakvoj oni ideologiji i partiji pripadali, kako se nacionalno osećali „na mir, na bratsku slogu, na ljubav, jer je to jedino što je u ovom trenutku ovde potrebno svima“.

  • 14:11

   U nastavku sednice Skupštine Crne Gore predsednik parlamenta Ivan Brajović saopštio da će premijer Duško Marković u svom kabinetu razgovarati s mitropolitom Amfilohijem.

  • 14:11

   Sednica Skupštine Crne Gore nastavljena posle pauze

  • 13:50

   Episkopski savet će zatražiti hitno sazivanje Svetog Arhijerejskog Sabora SPC

   Episkopski savet Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori pozvao je verni narod koji dođe pred Skupštinu Crne Gore da „ostane dostojanstven i ne pristane ni na kakve provokacije i učestvuje u nemirima i sukobima koje mogu izazvati zlonamerni ljudi i mešetari — pripadnici raznih službi“.

   U saopštenju se navodi da je danas održana telefonska sednica Episkopskog saveta Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori koji čine mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop mileševski Atanasije, episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, episkop dioklijski Metodije i episkop umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije.

   „Mir i bratska sloga su nam najpotrebniji jer pravoslavnim hrišćanima, kao ni bilo kome u Crnoj Gori, ne priliči bilo kakav oblik nasilja. Nosioci i uzročnici nasilja jesu sadašnji vlastodršci u Crnoj Gori koji izazivaju pravedni narodni gnev, zaboravljajući sveljudsku Njegoševu istinu: Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom“, navodi se u saopštenju.

   Dodaje se da će se Episkopski savet obratiti svim međunarodnim institucijama za zaštitu ljudskih prava i sloboda „zbog brutalnog ugrožavanja slobode vjere u Crnoj Gori“. Ističu da je ovaj zakon u Crnoj Gori „priprema da se na isti ovakav način otme imovina Srpske Pravoslavne Crkve i na Kosovu i Metohiji“.

   „Episkopski savjet će zatražiti hitno sazivanje Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve zbog vanredne i novonastale situacije, kako u Crnoj Gori, tako i na Kosovu i Metohiji, gde je u pripremi otimanje svetinja i imovine Srpske Pravoslavne Crkve. Pozivamo još jednom svu braću i sestre pravoslavne hrišćane i sve ljude dobre volje na mir i bratsku slogu sa svim ljudima u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju.

  • 13:47

   Amfilohije spreman da dođe u Skupštinu?

   Replicirajući premijeru, Mandić je rekao da DF nema nikakvu ekskluzivu, a da su na ulici u ovom trenutku i pristalice drugih stranaka zato što je vlada pripremila ovakav zakon. Mandić je dodao da je razgovarao sa mitropolitom Amfilohijem i da mu je on preneo da je spreman da dođe u Skupštinu i da razgovara sa poslanicima.

  • 13:45

   Joanikije: Naše je da ustanemo protiv nepravde, ali ne oružjem i silom

   Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije je okupljenima kazao da Zakon o slobodi veroispovesti nije u skladu sa Ustavom te su se danas sabrali da iskažu neslaganje.
   On je istakao da kada se govori da je jedna verska zajednica protiv zakona, zaobilazi se da je zakon protiv pravoslavlja.

   „Naše je da ustanemo protiv nepravde ali ne oružjem i silom“, kazao je on, a prenose „Vijesti“.

   Joanikije je rekao da je ovaj okup poziv i opomena, „ne daj Bože bilo kakav incident“.

   „Ovo nije stranački nego crkveno-narodni skup. Mogli smo danas sakupiti veći broj ljudi, ali nam to nije bio cilj“, naveo je Joanikije.

   Kazao je i da je ovo zakon o otimanju crkvene imovine.

  • 13:44

   Zbog insistiranja DF, predsednik Skupštine dao je pauzu.

  • 13:33

   Premijer Marković, odgovarajući Mandiću, kaže da DF nema ekskluzivitet da brani SPC.

   „Vi i ja znamo šta se dešavalo kad se komšije nisu slagale, nemojte to da se dešava u 21. veku“, rekao je premijer Mandiću. On je pozvao da se prepusti i svetovnim, i duhovnim vlastima da rade svoj posao.

  • 13:30

   Perović: Crkva je na sudu dokazala svoju imovinu

   © CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Koroner / Front view of Cetinje Monastery in Montenegro

   Rektor cetinjske bogoslovije Gojko Perović smatra da je neko u Vladi Crne Gore smislio da preskoči institucije države i sudove.

   Perović je rekao za RTS da je bilo nekoliko sudskih postupaka gde je crkva dokazala svoju imovinu.

   „Državne institucije su svakome davale mogućnost da potraži ono što smatra svojim od onoga što je crkvena imovina“, dodao je Perović.

   „Crkva po tom pitanju nije izgubila nijedan spor, pa je neko u vladi procenio da mu je lakše nešto da otme zakonom ili ukazom nego da ide redovnim sudskim putem“, naglasio je Perović.

  • 13:17

   Nijedna članica EU nema ovakav zakon

   Goran Danilović je rekao da je Crna Gora jedina zemlja u kojoj je nekad postojala teokratija a da sada ne pominje crkvu koja je zajedno s građanima stvarala državu. Nijedna članica EU nema ovakav zakon, rekao je Danilović.

  • 13:14

   Mandić: Ovo je dan de

   Andrija Mandić je rekao da je ovo dan d, jer posle ovoga ništa nije isto za SPC. Kad neko sutra bude upao u Cetinjski manastri reći će da su za to zadužene opštineske vlasti, a zakonom će sveti Vasilije Ostroški postati „pokretno dobro“.

   Mandić je prokomentarisao i susret koji su on i Milan Knežević juče imali sa patrijarhom srpskim Irinejom. Kako je rekao, patrijarh srpski Irinej blagosilja DF i sve nas poslanike da i u Skupštini i na svakom mestu branimo SPC.

  • 13:04

   Naslovne strane crnogorske štampe:

   Naslovne strane crnogorske štampe
   © Tanjug / MARIJA PETROVIC
  • 13:00

   Marković: Policija štiti institucije

   Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković obratio se poslanicima.

   „Vlada ne želi da fingira dijalog nego da u hramu demokratije dođemo do najboljih rešenja u interesu Crne Gore, i svakog vernika, i svakog ateiste. Policajci nisu ni protiv crkve, ni protiv sveštenika i vernika, nego u zaštiti institucija na osnovu bezbedonosne procene. Možda ta procena nije adekvatna, ali to je nadležnost određenog organa, rekao je Marković. On je rekao da policija ne sme da primenjuje silu. Trpeljivost mora biti vaša vrlina, a ne poziv na ovlašćenje“, poručio je Marković.

   „Crnoj Gori nije potreban poziv na krvoproliće“, istakao je crnogorski premijer.

   „Ukrstimo argumente i činjenice, ostavimo oružje kući“, dodao je Marković.

   „Nemamo grižu savesti da se danas stidimo Boga, ni ljudi. Uvaženo sveštenstvo, niko vam neće doći u vaše objekte“, poručio je Marković, ocenivši da se događa politički teatar.

   Marković tvrdi da iz DF pozivaju na krvoproliće i sukobe.

  • 12:47

   Prizor koji se ne viđa često: Moleban ispred policijskog kordona!

   Prizor koji se ne viđa često: Moleban ispred policijskog kordona
   © Sputnik / Nebojša Popović
  • 12:43

   Policija blokira vernike na putu ka Skupštini:

  • 12:42

   Jake policijske snage na ulazu na most Blaža Jovanovića koji vodi prema Skupšini

   Jake policijske snage na ulazu na most Blaža Jovanovića koji vodi prema Skupšini
   © Sputnik / Nebojša Popović
  • 12:34

   Počeo moleban ispred kordona

   Počeo je moleban na ulici na ulazu na most Blaža Jovanovića koji vodi prema Skupšini Crne Gore. Most obezbeđuju jake policijske snage.

  • 12:32

   Policija ne želi da pusti sveštenike na čelu sa vladikama Joanikijem i Metodijem. Oni su najavili da će moleban održati na ulici.

   Policija čeka demonstrante
   © Sputnik / Nebojša Popović
  • 12:29

   Policija čeka demonstrante

   Policija je pripravna da dočeka građane koji su se okupili ispred Hrama Hristovog vaskrsenja. Jake policijske snage na mostu Blaža Jovanovića u PG.

    

   Policija čeka demonstrante u Podgorici
   © Sputnik / Nebojša Popović
  • 12:21

   Vladike Metodije i Joanikije krenuli su ka Skupštini.

   Vladike, sveštenstvo i vernici Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) koji su se okupili danas ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici krenuli su ka Nemanjinom gradu u centru Podgorice na moleban, prenose „Vijesti“.

   Otac Predrag Šćepanović je kazao da vernici ne nose ni srpske ni ruske zastave već samo crkvene.

   „Ovo nije skup koji mora biti prijavljen, jer je ovo moleban“, kazao je on.

   On je rekao da svi vode računa o tome da se policiji ne uputi nijedan popreki pogled „jer su oni naša braća“.

   Poručio je građanima da obrate pažnju i snimaju, za slučaj da „bude ubačenih elemenata“.

  • 12:19

   Građani Berana blokirali grad

   Građani Berana blokirali su ulaz u grad u znak podrške Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi a povodom donošenja diskriminatorskog Zakona o slobodi veroispovesti čije je glasanje za usvajanje danas u Skupšini Crne Gore, prenose crnogorski mediji.

   Policija u ovom trenutku pregovara sa građanima, tražeći da se put odblokira.

  • 12:18

   Predstavnica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović smatra da je predloženi zakon isključivo pravno pitanje.

  • 12:17

   Kletve i dijalog u Parlamentu

   Predsednik Skupštine Ivan Brajović upozorio je Mandića da ne govori o kletvama. Milan Knežević iz DF-a pozvao je da se da pauza i da se nastavi dijalog.

   „Imate ponudu DF-a kako da situaciju razrešimo dijalogom“, dodao je Knežević.

  • 12:13

   Podrška vernicima SPC u Crnoj Gori iz Visokih Dečana:

  • 12:11

   Mandić: Ovo ne može da izađe na dobro

   Poslanik DF-a Andrija Mandić pozvao je premijera Duška Markovića:

   „Nemojte da dozvolite da navučete prokletstvo na vas i na ove ljude, pokušajmo da nađemo rešenje, a ono je jednostavno — povucite ovaj zakon, koji je usmeren protiv naše crkve. Nemojte da nam objašnjavate kako nije, narod prepoznaje da se radi o velikoj prevari , kao što ste govorili u vreme referenduma o odvajanju Crne Gore da će sve biti isto. A ništa nije isto“, rekao je Mandić.

   Andrija Mandić, jedan od lidera Df-a, pozvao je građane Crne Gore ne da dolaze u Podgoricu već da blokiraju Crnu Goru, da izađu na svoje ulice u svakome gradu Crne Gore.

   „Uzmite ikonu i zapalite sveću i stanite ispred policajca, recite mu da se znate iz crkve. Imate priliku da zaustavite mnogo lošeg što će se desiti u Crnoj Gori, ovo ne može da izađe na dobro“, rekao je Mandić.

   „I kada biste izglasali ovaj zakon nemojte da mislite da ćete sa ovim nešto završiti“, ocenio je Mandić.

   „Doći će vam ljudi na vrata da vas pitaju otkud vam pravo da mi kradete crkvu“, dodao je ovaj poslanik.

   „Ovo je važan momenat za Crnu Goru, ako odustanemo i pokleknemo bićemo prezreni od našeg potomstva“, poručio je lider DF i dodao da su poslanici tog fronta „spremni da prilože sebe na oltar crkve“.

  • 12:09

   Opozicija: Ko je doveo ovoliko policije na ulice?

   Sednica Parlamenta Crne Gore
   © Sputnik / Nebojša Popović

   Opozicija pita ko je dao nalog da ovoliko policije izađe danas na ulicama Podgorice. Mnogi poslanici bili spriječeni da uđu u Skupštinu, tvrde da se rasprava odvija u atmosferi državnog udara.

  • 12:07

   Papović (DPS): SPC je suštinski opozicioni centar

   Poslanik vladajućeg DPS-a Dragutin Papović izneo je tvrdnju da SPC kontroliše barem 30 opozicionih poslanika. „Niko ih nije ujedinio kao SPC. SPC je suštinski opozicioni centar“, rekao je Papović.

  • 11:56

   Medojević: Ministar vređa!

   „Ministar Pažin počne diskusiju sa pozivom na dijalog, a onda krene sa uvredama. Pažin počinje govor da ispovocira sukob i raspiri podele“, rekao je poslanik DF-a Nebojša Medojević i pozvao da se disusija vodi argumentovano.

   Milan Knežević iz DF-a rekao je da je ministar „uvredio 89 odsto građana i potomaka onih koji su 1918. glasali da sa Srbima formiraju kraljevinu. On je upitao ko je dao nalog da toliko policije izađe na ulice“.

  • 11:55

   Branko Radulović (DF): Ovo CG nije doživela ni u doba Turaka

   Branko Radulović (DF): Ovo CG nije doživela ni u doba Turaka
   © Sputnik / Nebojša Popović

   Radulović je konstatovao: „Ovo može da bude samo u Severnoj Koreji“.

  • 11:54

   Slaven Radunović iz DF kazao da je nedopustivo da policija ne dozvoljava poslanicima da dođu do Skupštine.

  • 11:52

   Poslanik Lekić je kazao da se današnja rasprava dešava u atmosferi državnog udara.

   Miodrag Lekić na sednici crnogorskog Parlamenta
   © Sputnik / Nebojša Popović
  • 11:50

   Iznad Podgorice kruži policijski helikopter:

   Policijski helikopter iznad Podgorice
   © Sputnik / Nebojša Popović
  • 11:35

   Žučna rasprava u Skupštini, opozicija optužuje ministra pravde za govor mržnje /video/

   Poslanici DF optužili su ministra pravde Zorana Pažina za govor mržnje zato što je obrazlažući predlog zakona pomenuo velikosrpski nacionalizam. 

   "Niko Srbe neće vređati", rekao je poslanik DF Milan Knežević.

  • 11:13
   Mitropolit Amfilohije

   Amfilohije: Pozivamo sve na mir, drug Đukanović da odustane od zakona topuza

   Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je sve Crnogorce, sve ljude koji žive u Crnoj Gori, bez obzira na to kakvoj oni ideologiji i partiji pripadali, kako se nacionalno osećali „na mir, na bratsku slogu, na ljubav, jer je to jedino što je u ovom trenutku ovde potrebno svima“.
   Dalje
  • 11:10

   Milačić: Prvo se okupljamo ispred Hrama, ne želimo incidente

   Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici
   © Tanjug / MARIJA PETROVIC

   Predsednik Prave Crne Gore, Marko Milačić, izjavio je danas da će se, pošto je vlast odlučila da blokira gotovo ceo grad, vernici i građani, koji se protive usvajanju predloženog zakona o slobodi veroispovesti, najpre okupiti kod Hrama Hristovog vaskrsenja.

   Nisu, kaže, želeli da izazivaju incidente i sukobe sa policijom, jer žele da budu konstruktivni, a sve se, dodao je, odvija brzo.

   Nakon okupljanja isped Hrama krenuće ka zgradi Skupštine, a na pitanje kako misle da se probiju do tamo, Milačić je u izjavi za Tanjug rekao da su već navikli na probleme i da će videti.

   „U svakom slučaju odgovorićemo na to, mi smo ljudi koji branimo naše svetinje“, jasan je Milačić i dodao da će odgovor biti onakav kakav dolikuje.

  • 10:47
   Cetinjski manastir

   Primedbe Mitropolije na predlog zakona: Cilj oduzimanje imovine, po francuskom revolucionarnom modelu

   Uoči današnje rasprave u crnogorskom parlamentu o vladinom Predlogu zakona o slobodi veroispovesti Mitropolija crnogorsko primorska (MCP), koja se protivi ovakvom zakonskom predlogu, objavila je dokument sa primedbama, ranije dostavljenom premijeru Dušku Markoviću.
   Dalje
  • 10:46

   Jedan od policijskih kordona na ulicama Podgorice:

   Jedan od policijskih kordona na ulicama Podgorice
   © Tanjug / MARIJA PETROVIC
  • 10:42

   Stižu poslanici

   Mirko Vasiljević iz DF
   © Sputnik / Nebojša Popović

   Kako javlja reporter Sputnjika, ispred Skupštine prisutne su jake policisjke snage. Poslanici vladajuće većine ali i Demokratskog fronta počeli su da pristižu. Među njima je i Mirko Vasiljević iz DF.

  • 10:36

   Poziv DF-a vernicima SPC

   Poslanički klub Demokratskog fronta uputio je putem Fejsbuka poziv vernicima SPC da se danas okupe ispred Skupštine Crne Gore na kojoj je planirana rasprava i izglasavanje Zakona o slobodi veroispovesti.

  • 10:33
   Saobraćajna gužva u Podgorici

   Kolaps zbog spornog zakona: Policija blokirala centar Podgorice, danas protest ispred Skupštine

   Bulevari i ulice u užem centru Podgodice zatvoreni su danas za vozila, ali i pešake, kako bi bila sprečena neprijavljena okupljanja ispred Skupštine, gde bi danas trebalo da bude glasanje o Zakonu o slobodi veroispovesti.
   Dalje
  • 10:30

   Joanikije će biti na protestu

   Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, u razgovoru za portal IN4S, saopštio je da on nije organizator današnjeg okupljanja građana, ali da ne sprečava nikoga da se organizuje.

   „Ja ću biti sa svojim sveštenstvom. Svoje učešće sam dogovorio sa mitropolitom Amfilohijem“, rekao je vladika Joanikije.

   On je dodao da ne sprečava nikoga ko hoće da bude prisutan i iskaže slobodnu volju.

  • 10:27

   Upozorenje MUP-a organizatorima protesta

   Upravi policije Crne Gore nije podneta prijava za održavanje javnog okupljanja u Podgorici za 26. decembar, pa će organizatori snositi zakonom predviđene posledice, saopštio je crnogorski MUP.

  • 10:24

   Milačić već ispred Hrama

   Marko Milačić, čija je partija Prava Crna Gora celo veče provela ispred Skupštine, saopštio je u živom uključenju na Fejsbuku da je vlast odlučila da krene u klasičnu torturu.

    

  • 10:21
   Novi plan za otimačinu svetinja...

   Crna Gora zakonom o veroispovesti sledi ukrajinski scenario

   Predlogom zakona o slobodi veroispovesti crnogorske vlasti slede ukrajinski scenario, igrajući na istu crkveno-nacionalnu kartu kako to rade u Kijevu, smatra ruski ekspert za religiju Roman Lunkin.
   Dalje
  • 10:19

   Policijski konji takođe su prisutni na ulicama

   Policijski konji takođe su prisutni na ulicama.
   © Sputnik / Nebojša Popović
  • 10:16

   Patrijar srpski Irinej poručio je da stav treba braniti u Skupštini a ne na ulici.

  • 10:15

   Kod Hrama Hristovog vaskrsenja zasad se okupilo stotinak građana.

   Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici
   © Sputnik / Nebojša Popović
  • 10:13

   Policijska blokada u centru Podgorice:

   Policija zatvorila širi centar Podgorice
   © Sputnik / Nebojša Popović
  • 10:12

   Joanikije: Nisam dao blagoslov za okupljanje

   Oglasio se vladika budimljansko-nikšićki Joanikije, koji je kazao da nije dao blagoslov za današnje okupljanje, iako je ovakva informacija kružila društvenim mrežama.

  • 10:11

   Policija proverava vozila

   Na ulazu u Podgoricu policija proverava sva vozila u kojima ima dvoje ili više ljudi.

    

  • 10:08

   Niko ne sme da priđe Skupštini

   Policija
   © Sputnik / Nebojša Popović

   Širi centar Podgorice zatvoren je za saobraćaj, dok na 100 metara od Skupštine nije dozvoljen prilaz ni pešacima osim zaposlenim u državnim institucijama u blizini Skupštine.

   U pitanju je nekoliko prstenova policijskog obezbeđenja.

  Uživo
  Nakon incidenata i hapšenja, usvojen zakon o slobodi veroispovesti /video/
  +
  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (780)
  Tagovi:
  predlog zakona, protest, Podgorica, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga