14:59 13 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (758)
  0 3273
  Pratite nas

  Oko hiljadu građana Berana prošetalo je večeras od centra grada do manastira Đurđevi stupovi, u znak protesta zbog usvajanja i potpisivanja Zakona o slobodi veroispovesti. Na hiljade ljudi učestvovalo je večeras i u protestnoj šetnji u Herceg Novom, a šetalo se i u Pljevljima i Podgorici.

  Učesnici šetnje u Beranama su se, nakon što je informacija o okupljanju podeljena preko društvenih mreža, u 16 časova i 30 minuta okupili ispred zgrade Opštine, prenose „Vijesti“.

  ​Jedan od organizatora Milić Ralević obratio se vrlo kratko okupljenim građanima, zamolivši ih da šetnja prođe u miru i bez incidenata.

  Pogledajte snimak protesta iz Herceg Novog:

  „Ovaj skup nije prijavljen policiji. Molimo vas da strogo idete trotoarom i preko pešačkih prelaza. Takođe vas molimo da ne uputite ni jedan zvižduk ili ružnu reč kada budemo prolazili pored zgrade policije. To su naša braća i oni rade svoj posao. Takođe molimo političke partije da ne koriste ovaj skup za političke poruke“, kazao je on.

  Pogledajte snimak protesta u Pljevljima:

  Duga kolona se, potom, uputila kroz park preko puta zgrade Opštine, zatim ulicom 29. novembar, pored pored zgrade policije i ulicom Dušana Radevića, do dva do tri kilometra udaljenog manastira.

  Pogledajte video sa protesta u Podgorici:

  Među okupljenim građanima ispred ispred zgrade Opštine Berane bili su predsednik opštine Dragoslav Šćekić (SNP), predsednik Skupštine opštine i predsednik OO Demokrate Novica Obradović, predsednik OO SNP Tihomir Bogavac, predsjednik OO Nove Radojica Živković i više drugih lokalnih funkcionera koji su se sa građanima uputili u protesnu šetnju i na moleban.

  Tokom protestne šetnje do manastira Đurđevi stupovi, u strogoj tišini, nije bilo ni jednog ispada ili incidenta.

  U blizini je primećeno diskretno prisustvo policije, koja ni na tom mestu, ni ispred zgrade Centra bezbednosti, nije reagovala.

  Predsednik Crne Gore Milo Đukanović potpisao je danas Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica.

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (758)
  Tagovi:
  Đurđevi stupovi, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga