15:41 22 April 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  22103
  Pratite nas

  U bazilici Srca Isusova, koja se nalazi u centru Zagreba, u subotu je održana misa zadušnica za Antu Pavelića, ustaškog poglavnika odgovornog za genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima.

  Oko stotinu ljudi, mahom starijih muškaraca, slušalo je propoved tokom koje je u dva navrata istaknuto da se radi o misi-zadušnici za Pavelića, prenosi nedeljnik „Novosti“.

  Za razliku od nekih ranijih godina, kada su sveštenici bazilike Srca Isusova predvođeni paterom Vjekoslavom Lasićem eksplicitno veličali ustaškog zločinca i tvrdili da je on u raju, ove godine nije poslata poruka o čistoći njegove duše.

  Poštovaoci NDH i Pavelića, koji je na jučerašnji dan pre 60 godina umro u Madridu, daleko od ruke pravde, po završetku mise delili su kalendare s citatima poglavnika i ustaškim i domobranskim simbolima, a novu 2020. godinu čestitali su uz pozdrav „Za dom spremni“.

  Poziv na „spomen-misu povodom 70 godina večne selidbe duše poglavnika dr Ante Pavelića“ ranije je preko društvenih mreža uputilo udruženje Hrvatski domobran Zagreb, a u njemu je stajalo „neka mu je duša u večnom miru među anđelima“.

  Reč je o jednoj od podružnica udruženja Hrvatskih domobran, koja izdaje istoimeni list u kojem se otvoreno slavi ustaški pokret i NDH i negiraju razmere počinjenih zločina. Izlaženje tog lista već godinama finansira Ministarstvo hrvatskih branitelja.

  Na čelu zagrebačkog ogranka udruženja nalazi se spomenuti Jurjević, član HDZ-a, koji je 2016. godine pokušao da se kandiduje za predsednika te stranke.

  Kako nije uspeo da skupi potrebnih 10.000 potpisa, na kraju nije postao protivkandidat Tomislavu Karamarku.

  Tagovi:
  ustaše, NDH, Ante Pavelić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga