13:42 25 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 19
  Pratite nas

  Pripremno ročište za suđenje optuženima u pomaganju ubistva Olivera Ivanovića odloženo je za februar sledeće godine zbog izmenjene optužnice Tužilaštva, u koju osumnjičeni i njihovi branioci nisu imali uvid.

  Sudija Valjon Kurtaj rekao je na početku današnje rasprave da je tužilac u petak priložio novu optužnicu sa izvesnim promenama.

  „U petak nam je dostavljena izmenjena optužnica, ali je napisana samo na albanskom jeziku. Nije bilo mogućnosti da bude prevedena na srpski. Zbog prevođenja odlažemo ročište za 11. februar u 10 časova“, rekao je sudija na pripremnom ročištu, prenosi RTS.

  Promene optužnice su, rekao je sudija, u dispozitivu i njenom obrazloženju, bez drugih detalja.

  I pre današnjeg ročišta iz Građanske inicijative SDP imali su zamerke i primedbe na samu optužnicu i na eventualno suđenje. To su danas i ponovili.

  Mesto na kom je ubijen Oliver Ivanović u Kosovskoj Mitrovici.
  © AP Photo / Armend NIMANI
  Mesto na kom je ubijen Oliver Ivanović u Kosovskoj Mitrovici.

  Potpredsednica Građanske inicijative SDP Ksenija Božović rekla je u obraćanju medijima da je samo potvrđeno ono što su govorili od prvog dana istrage, da je istraga traljava, da je optužnica traljava i da je ceo postupak samo jedna farsa.

  „Nervoza kod sudije, neprofesionalno prevođenje i nikakav odgovor od Tužilaštva pokazuju koliko je ova institucija neprofesionalna. Pozvala bih međunarodne predstavnike koji su radili na formiranju ovih institucija da se malo pozabave njihovim radom i da dođu na lice mesta da prate ovakva suđenja“, rekla je Božovićeva.

  Sud traži od Tužilaštva da što brže prevede novu optužnicu i dokaze koje poseduje i dostavi ih optuženima i njihovim braniocima.

  Na zahtev advokata, Tužilaštvo treba da dostavi i prevedene dokaze kojima raspolaže protiv osumnjičenih.

  Jedan od optuženih, Nedeljko Spasojević zatražio je na današnjem ročištu da bude premešten iz zatvora kod Podujeva u pritvorsku jedinicu u severnom delu Kosovske Mitrovice.

  Sudija mu je predložio da zahtev dostavi pismenim putem i da će o njemu biti raspravljano.

  Optužnica je podignuta protiv policajaca Nedeljka Spasojevića, Marka Rošića, Dragiše Markovića i Žarka Jovanovića, te načelnika policije za krvne delikte u Kosovskoj Mitrovici Radeta Basare i Silvane Arsović, sekretarice u stranci Olivera Ivanovića.

  Optužnica je podignuta za više krivičnih dela kao što su učestvovanje i organizovanje kriminalne grupe, zloupotreba službenog položaja, pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, otkrivanje službene tajne i manipulacija dokazima.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga