17:51 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1811
  Pratite nas

  Ovako snažno hrišćansko, svetosavsko i narodno jedinstvo u Crnoj Gori pokazuje čvrstu rešenost naše Crkve i njenih vernika da ne dozvoli politizaciju ovog pitanja sa bilo koje strane, saopšteno je sa sastanka Episkopskog saveta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

  Veoma je važno da tako i ostane i da se nikako ne dopusti da iko instrumentalizuje Crkvu za bilo kakve političke ili ideološke interese. U isto vreme, ponavljamo da su dostojanstvene i molitvene litije najbolji vid evanđelskog otpora nepravdi koja je zadesila Crkvu od strane crnogorskih vlasti.

  Unapred se ograđujemo od svih mogućih incidenata koje bi neko mogao inscenirati ovih dana oko Badnjeg dana i Božića, a o čemu do nas dopiru pouzdana obaveštenja, čiji bi cilj bio kompromitacija hrišćanskog mirnog otpora širom Crne Gore. Crkva ne poziva niti će pozivati na nasilje bilo kakve vrste, ali će pokazati odlučnost u odbrani svojih svetinja i večnog ljudskog dostojanstva.

  Odgovornost za razbuktavanje podela i deoba leži, pre i iznad svega, na onima koji su, bez prihvatanja istinskog dijaloga, doneli nakaradni, antiustavni i diskriminatorski ne-zakon o otimanju hramova i crkvene imovine Srpske pravoslavne crkve. Na svakome je pravoslavnom verniku, s druge strane, odgovornost da ne nasedne na tu provokaciju i da se s ljubavlju odnosi prema svim ljudima, po ugledu na Gospoda našega Isusa Hrista.

  Naša Crkva nastavlja svoju pravnu borbu, i u tom smislu je osnovan međunarodni ekspertski tim, čiji je mandat da, u saradnji sa domaćim pravnim timom, koji se već godinama bavi ovim zakonom, zastupa interese naše Crkve na teritoriji Crne Gore pred relevantnim međunarodnim institucijama.

  Bilo kakve objave koje se šire po medijima ili društvenim mrežama u ime Episkopskog saveta ili pojedinih episkopa, a njih je ovih dana previše za pojedinačne demante, nisu verodostojne i ni na koji način ne predstavljaju stavove naše Crkve, ukoliko se ne nalaze i na zvaničnim sajtovima naših episkopija, već služe samo za stvaranje još veće smutnje u društvu i, naročito, među vernima, navodi se u saopštenju.

  Tagovi:
  zakon o slobodi veroispovesti, Crna Gora, episkopi
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga