10:35 24 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  2330
  Pratite nas

  Nad Beogradom su danas bili i magla i smog, a prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine Srbije, vazduh je zagađen i u Novom Sadu, Beočinu, Pančevu, Smederevu, Valjevu, Kosjeriću i Nišu.

  Beograd je u jednom trenutku, prema merenjima sajta „Er vižual“ bio na 8. mestu po zagađenosti vazduha u Evropi, a ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kaže da vazduh u Srbiji jeste zagađen, ali da naša zemlja nije izuzetak u regionu, jer se s tim problemom bore i ostale zemlje u okruženju.

  Na listi „Er vižuala“ su i Sarajevo — na 13. mestu, Skoplje na 16. i Zagreb na 17. mestu po zagađenosti u Evropi.

  Ministar Trivan ukazuje da su glavni razlozi zagađenja vazduha u Srbiji, naročito u zimskim mesecima, postrojenja za grejanje, individualna ložišta i saobraćaj.

  „Bitno utiču postrojenja za grejanja, a to su gradske toplane i individualna ložišta, kojih ima mnogo u svim našim gradovima. Ta individualna ložišta su i u bolnicama, vrtićima, školama, ali ima i mnogo porodičnih kotlarnica“, naveo je Trivan za Tanjug.

  Podseća da je zakonska obaveza svih opština da donesu svoje kratkoročne i dugoročne planove za poboljšanje kvaliteta vazduha, kao i mere koje će preuzimati u situacijama kada kvalitet vazduha iskače iz granica dozvoljenog.

  Prema njegovim rečima, Beograd već godinama sprovodi takve mere, među kojima je gašenje individualnih kotlarnica i povezivanje objekata na centralno grejanje.

  „Obaveza je i Elektroprivrede da gradske toplane budu na takvom tehnološkom stepenu da koriste gorivo i tehnologiju koja ne zagađuje životnu sredinu“, rekao je Trivan i dodao da će to biti dugotrajan proces koji će zahtevati dosta finansijskih ulaganja.

  Neophodno je i da lokalne samouprave bolje organizuju saobraćaj, dodao je ministar.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga