14:55 18 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  21522
  Pratite nas

  Beograd i Banjaluka bi mogli uskoro da pokrenu zajedničku diplomatsku inicijativu da se formira međunarodna komisija o građanskom ratu u Bosni i Hercegovini i događajima u Srebrenici, pišu „Novosti“.

  List napominje da ova ideja postoji već dugo, ali da je ponovo „reaktivirana“, nakon što je britanska Vlada objavila poverljiva dokumenta u kojima se potvrđuje da su napad bosanskih Srba na Srebrenicu u julu 1995. godine isprovocirale bošnjačke snage, kao i da rukovodstva Republike Srpske i Srbije nisu organizovala ni naredila zločine.

  „Novosti“ podsećaju da dešavanja u Srebrenici već istražuje nezavisna Komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji, koju je u avgustu 2018. godine formirala Vlada Republike Srpske. Komisija bi do kraja godine trebala da završi izveštaj i predstavi ga institucijama u Banjaluci.

  Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, kaže za „Novosti“ da je dokument britanske obaveštajne službe, a koji se odnosi na Srebrenicu, ustupljen ovoj komisiji.

  Britanski dokument na 200 stranica potvrdio je tezu da u RS nije postojao nikakv plan za zločin. Ipak, Srbima je presuđivano za genocid. Da sve bude još gore, i Britanija, koja je imala dokument iz kojeg se vidi da Srbi nisu planirali zločin u Srebrenici, poslala je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici Savetu bezbednosti UN. Ovo je veliki apsurd — Britanija ima dokument svojih službi koji kaže da to nije tačno, a podnosi rezoluciju o Srebrenici“, kaže Kojić.

  On objašnjava da jedan takav dokument obaveštajnih službi, eventualno, može dovesti do ponavljanja postupaka u krivičnim predmetima koji su već okončani pred pravosuđem. Takođe, potencijalno bi mogao da pomogne i onima protiv kojih se trenutno vodi postupak.

  Tagovi:
  RS, komisija, zločini, Srebrenica
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga