00:25 27 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Piše
  11315
  Pratite nas

  I Srbi u dijaspori priključili su se podršci Srbima u Crnoj Gori u protestu protiv spornog Zakona o slobodi veroispovesti koji ima za cilj otimanje svetinja Srpske pravoslavne crkve. Proteklih dana u Londonu, Parizu, Cirihu i Montrealu orilo se „Crna Gora i Srbija — jedna familija“.

  U Londonu su u crkvi Svetog Save održani molebani za mir i jedinstvo naroda, kao i za slobodu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Protestni skup održan je ispred ambasade Crne Gore, a prisustvovali su pravoslavni vernici predvođeni sveštenstvom, Srbi iz Crne Gore, ali i brojni britanski hrišćani koji su iskazali protivljenje Zakonu o veroispovesti.

  Crna Gora i Srbija — jedna familija

  Protojerej stavrofor Goran Spaić ukazao je na to da se radi o mirnom protestu protiv „bezbožnih vlastodržaca“.

  Moleban podrške u crkvi Svetog Save u Londonu
  SPC u Londonu
  Moleban podrške u crkvi Svetog Save u Londonu

  U razgovoru za Sputnjik, otac Goran je izjavio da su molebani održani u Londonu u znak ljubavi i razumevanja za situaciju koja je zadesila Srbe u Crnoj Gori, i da smatra da su njihova prava Zakonom o slobodi veroispovesti gažena, te da je dužnost naroda i Crkve da pomognu u podršci da se ovaj zakon povuče.

  „Potpuno smo podržali Mitropoliju i mitropolita Amfilohija da se protest deideologizuje, da nikakva ideologija, nikakva stranka, nikakva partija nemaju udela u ovome, sve dok je na ulicama pravoslavni narod u Crnoj Gori. Ta podrška je nama potrebna, podrška naroda, kako bi ovaj zakon Vlada povukla“, ističe otac Goran za Sputnjik.

  Prema njegovim rečima, suština okupljanja u Londonu je borba za Crkvu, za pravoslavni narod koji želi da se moli Bogu i ide u crkvu onako kako su to njegovi preci radili.

  Protest Srba ispred ambasade Crne Gore u Londonu
  © Foto : SPC u Londonu
  Protest Srba ispred ambasade Crne Gore u Londonu

  Dodao je i da će se podrška nastaviti:

  „Mi ćemo imati molebane i molićemo se u crkvi i dalje. Ako bude trebalo, u znak protesta izaći ćemo na ulice, pred crnogorsku ambasadu, ovde pred našu crkvu, pred engleski parlament — svuda gde bude trebalo. Mi ćemo u znak podrške našoj braći i sestrama u Crnoj gori učiniti sve što je potrebno“.

  Srbi će nastaviti da protestuju

  Grupa Srba okupljala se i u prestonici Francuske, ispred crkve Svetog Save, kako bi iskazala nezadovoljstvo crnogorskim zakonom. Šetali su do Ajfelovog tornja.

  Tom prilikom Srbi iz Pariza poručili su: „Crna Gora i Srbija su jedna familija!“ i „Ne damo svetinje“.

  Aleksandar Mijatović, jedan od učesnika skupa u Parizu, poručio je za Sputnjik da će ovakvi vidovi podrške biti nastavljeni već u toku sledeće nedelje.

  „Cilj je prevashodno da se da podrška narodu u Crnoj Gori da istraju u borbi i da znaju da nisu sami, da ćemo svim silama braniti naše svetinje i našu istoriju“, odlučan je Mijatović.

  Moleban i podrška narodu u Crnoj Gori održani su i u Cirihu, a u Frankfurtu su sveštenici imali posebnu besedu podrške.

  Podrška je upućena i iz Montreala, gde se takođe orilo „Crna Gora i Srbija, to je jedna familija“.

  Tagovi:
  podrška, Crna Gora, Srbija, dijaspora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga