23:14 19 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 247
  Pratite nas

  Najnoviji podaci pokazuju da je indeks zagađenosti vazduha vrlo visok u Valjevu i Kosjeriću. U tim gradovima kvalitet vazduha je u kategoriji „vrlo nezdrav“, odnosno „nezdrav“. Beograd jutros peti najzagađeniji grad u svetu i prvi u Evropi, iza Sarajeva. Visoka zagađenost i u Pančevu, Smederevu, Boru i Nišu.

  Najnoviji podaci sajta „Er vižual“, koji prati podatke o zagađenosti širom sveta, jutros svrstavaju Beograd na peti mesto najzagađenijih velikih gradova.

  Ispred Beograda su samo azijski gradovi Kalkuta, Daka, Delhi i Lahor.

  To znači da je Beograd jutros najzagađeniji glavni grad u Evropi.

  Indeks kvaliteta vazduha tokom jutra se pogoršava — od jutrošnjih 176, sada je 179. To znači da je vazduh „nezdrav“, pa se građanima ne preporučuje fizička aktivnost napolju, prenosi RTS.

  Alarmantno u Valjevu

  Situacija je jutros najkritičnija u Valjevu, koji je u ljubičastom, petom stepenu zagađenosti. Kvalitet vazduha u ovom gradu kvalifikuje se kao „vrlo nezdrav“, navodi sajt „Er vižual“.

  Indeks kvaliteta vazduha u ovom gradu je 232, pa se građanima preporučuje da napolje na izlaze ako ne moraju.

  Poređenja radi, treći najzagađeniji veliki grad na svetu — Daka (Bangladeš) — jutros registruje indeks zagađenosti od 227.

  I Kosjerić je jutros u vrhu po zagađenosti, pošto je indeks kvaliteta 193, uz vrlo visoku koncentraciju PM-2,5 čestica.

  I podaci Agencije za zaštitu životne sredine govore slično — vazduh je „jako zagađen“ u Beogradu, Valjevu, Kosjeriću, Užicu, Nišu, Boru, Pančevu, Smederevu, Novom Sadu.

  Da je vazduh u prestonici Srbije loš, pokazuju i podaci portala „Vaki“ koji meri zagađenost na globalnom nivou, a isto važi i za Novi Sad, Niš, Valjevo i Kosjerić.

  Prema podacima tog portala, vazduh u Valjevu i Kosjeriću je bio u „ljubičastoj zoni“ (veoma nezdrav), dok su ranije tokom jutra Valjevci udisali vazduh koji je bio označen kao „opasan po zdravlje“.

  Kategorija „jako zagađen“ je, prema merenjima Agencije, najviši, peti stepen zagađenosti.

  Tagovi:
  zagađenost, vazduh
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga