04:35 05 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 581
  Pratite nas

  Odnos vlasti u Podgorici prema srpskom narodu, srpskoj crkvi, pravoslavlju, pa i demokratskom poretku i načelima, ništa nije bolji nego odnos privremenih organa u Prištini, smatra mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

  Podsećajući na pokušaje Prištine da srednjovekovni srpski manastir u Novom Brdu proglasi katoličkim, Porfirije za „Večernje novosti“ upozorava da slična sudbina čeka i druge srpske svetinje na KiM i u Crnoj Gori.

  Poznate priče o ulozi Srbije u Crnoj Gori

  „U katedralnom hramu Svetog Nikole izvršili su eksperiment in vivo, očiglednu nastavu ne samo za svoje podgoričke đake. Svima su nam jasno pokazali šta će biti s Moračom, Savinom, Ždrebaonikom i drugim hramovima ukoliko popustimo u odbrani svetinja“, kaže Porfirije.

  On dodaje da tu istovetnost namera Prištine i Podgorice i narod jasno oseća.

  „Zato se posle molebana širom Crne Gore u litijama masovno peva o Kosovu, Svetom caru Lazaru i kosovskim junacima“, dodaje mitropolit Porfirije.

  Na pitanje kako gleda na optužbe da državni vrh Srbije i Patrijaršija, pod plaštom zaštite Srba, raspiruju nacionalizam u Crnoj Gori i na KiM, on kaže da je to za njega poznato iskustvo.

  „Šta god da učinite, određenim grupama u čije ciljeve i projekte se ne uklapate, unapred ste krivi. Tačno je da ima veoma glasnih kritika na račun državne vlasti i srpske crkve da ne čine dovoljno za Srbe na KiM, a sada i u Crnoj Gori. A potom, kada se očigledno pokaže da to nije baš tako, po strogo utvrđenom pravilu, odmah se javni prostor ustupa onima koji tvrde da Srbija otima nečije teritorije, remeti idealan život u uzornim demokratskim državama“, napominje Porfirije.

  Obnoviti dijalog na Kosovu i Metohiji

  On smatra i da treba podržati nastojanja države da se obnovi dijalog, kako kaže, Srba i Šiptara, i da se uspostavi kakav-takav suživot na tom području.

  Ističe i da je sada jasno i svetskim silama i Albancima da se nikada nećemo odreći Kosova i Metohije.

  Smatra i da bi svima bilo lakše kada bi o KiM pregovarali oni koji tamo žive.

  „Naše je da pronađemo mirno i trajno rešenje“, kaže Porfirije, i dodaje da u pronalaženju obostrano prihvatljivog rešenja moramo biti apsolutno složni.

  To su teme u kojima vlast i opozicija moraju da sarađuju, ne sme se dozvoliti podela na patriote i izdajnike, kaže mitropolit.

  „Još manje je moralno zloupotrebljavati najbitnije pitanje za ostvarenje uskih interesa. Naročito je važno da mi, kao ljudi Crkve, izbegnemo svaku vrstu politikanskog odnosa prema Kosovu. Episkopi i sveštenici ne treba da se opredeljuju između partija“, smatra Porfirije.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga