22:51 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1336
  Pratite nas

  Delegacija Ministarstva privrede potpisala je, u Berlinu, Pismo o namerama sa kompanijom „Lufthanza“ o obnovi avio-linije Beograd—Priština.

  Time je, nakon dve decenije, učinjen prvi simbolički korak ka ponovnom uspostavljanju vazdušnog saobraćaja između glavnog grada Srbije i najvećeg grada južne srpske pokrajine Kosovo i Metohija, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

  Obnova avio-linije Beograd—Priština olakšala bi putovanje i komunikaciju građanima svih nacionalnosti i učinila bližim Prištinu i Beograd.

  Istovremeno, ta linija bi značila i hiljade novih putnika na aerodromu u Beogradu, nove korisnike usluga domaće nacionalne avio-kompanije, a nove mogućnosti otvorile bi se i za poslovnu zajednicu, koja bi na ovaj način bila bolje povezana, i sa daleko efikasnijim mogućnostima za promet robe.

  Potpisivanjem ovog, isključivo komercijalnog, Pisma o namerama, Srbija pokazuje jasnu opredeljenost za pospešivanje slobode protoka robe, ljudi i kapitala i protivljenje veštački nametnutim barijerama i ograničenjima.

  Srbija će o nameri da se obnovi avio-linija između Beograda i Prištine zvanično obavestiti Unmik i Kfor, koji je u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i Vojno-tehničkim sporazumom iz Kumanova zadužen za kontrolu i koordinaciju u vazdušnom prostoru iznad južne srpske pokrajine.

  Da bi došlo do realizacije Pisma o namerama biće potrebno da se u narednom periodu sa Kforom postignu odgovarajući tehnički sporazumi koji se odnose na uobičajene procedure za odvijanje avio-saobraćaja, u skladu sa važećim domaćim propisima i Rezolucijom 1244 SB UN.

  Da bi do leta između Beograda i Prištine zaista došlo, neophodno je da Vlada privremenih institucija samouprave u Prištini bez odlaganja ukine anticivilizacijske takse od 100 odsto na robu iz Centralne Srbije i BiH, da počne da sprovodi brojne preuzete obaveze i da se vrati za sto u dijalogu pod pokroviteljstvom EU.

  Tagovi:
  Lufthanza, avio-linija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga