00:51 17 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 581
  Pratite nas

  Trogodišnji dečak postao je najmlađi član koji se pridružio Mensi, najvećem i najstarijem međunarodnom društvu ljudi visoke inteligencije na svetu.

  Muhamad Hariz Nadzim je malezijskog porekla, a živi u Ujedinjenom Kraljevstvu. Pozvan je da se pridruži Mensi nakon sastanka sa psihologom, a postigao je 142 poena na testu inteligencije Stanford-Binet.
  „Svaka čast Harizu na pozivu da nam se pridruži. Očigledno je veoma bistar i mi smo presrećni što će biti član Mense“, rekao je Džon Stivenidž, izvršni direktor britanske Mense.
  Da bi neko postao član ove organizacije, mora „imati aj-kju koji spada u top dva odsto stanovništva“, navodi se na njihovoj internet stranici.
  Test koji je Hariz radio pravljen je za starije od 10 i po godina. Za decu mlađu od 10 godina, psiholog mora da pogleda rezultate kako bi odredio aj-kju poene koje neko ima.
  „Uporedo sa ocenom psihologa, Harizov rezultat na Stanford-Binet testu odigrao je veliku ulogu u njegovom prihvatanju u britansku Mensu“, izjavio je portparol ove organizacije Čarls Braun.
  Test se sastoji od kombinacije matematike, čitanja, pamćenja i logičkog razmišljanja, preneo je B92.
  Harizova majka Nur Anira Asjakin kaže kako je oduvek znala da je Hariz poseban, ali i da se ponaša kao „sasvim običan trogodišnjak, koji voli da crta i čita“.

  Tagovi:
  dečak, test inteligencije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga