03:22 05 April 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 9710
  Pratite nas

  Ministarstvo odbrane Srbije uputilo je poziv za uvođenje u vojnu evidenciju osobama koje ove godine postaju punoletne. Poziv će dobiti mladići rođeni 2002. godine, kao i oni starijih godišta koji nisu uvedeni u vojnu evidenciju.

  Opšti poziv za uvođenje u vojnu evidenciju traje do 28. februara, posle čega će biti upućivani pojedinačni pozivi svima koji se nisu odazvali, navedeno je u saopštenju.
  U saopštenju Ministarstva odbrane Srbije se navodi da uvođenje u vojnu evidenciju ne znači pozivanje na služenje vojnog roka, već predstavlja obavezu određenu Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi.
  Ovu zakonsku obavezu mladići treba da regulišu javljanjem u nadležni Centar Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu.
  Potrebno je da na uvid ponesu ličnu kartu ili, ukoliko je ne poseduju, neku drugu javnu ispravu iz koje se može utvrditi identitet, a uvođenje u vojnu evidenciju moguće je obaviti svakog radnog dana od 9 do 15 časova, navedeno je u saopštenju.
  Mladići koji borave u inostranstvu svoje pravo i zakonsku obavezu ispunjavaju u nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Srbije u zemlji boravka, a potrebno je da na uvid ponesu važeću putnu ispravu.
  Detaljnije informacije o uvođenju u vojnu evidenciju mogu se pronaći na sajtu Ministarstva odbrane.

  Tagovi:
  vojni rok, vojska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga