04:11 29 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Piše
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  0 981
  Pratite nas

  Studenti Univerziteta u Beogradu u utorak, 28. januara, krenuće sa sakupljanjem potpisa za narodnu inicijativu za usvajanje Rezolucije o ugroženosti Srba u Crnoj Gori. Potpisi će se prikupljati u Knez Mihailovoj ulici, kod Srpske akademije nauka i umetnosti.

  Rezolucija koju su studenti usvojili sadrži odredbu o konstataciji ugroženosti Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori — svih njenih eparhija, imovine, sveštenstva i vernika, odredbu o diskriminaciji Srba u Crnoj Gori u bitnim oblastima života i rada, pravu na jezik i pismo, kao i o diskriminaciji zastupljenosti Srba u državnim organima i privrednim društvima čiji je osnivač država Crna Gora.

  Ovaj dokument bi obavezao organe izvršne vlasti Republike Srbije da, koristeći sva pravna sredstva po najvišim međunarodnim standardima, preduzmu sve raspoložive mere i aktivnosti u cilju realne zaštite i ostvarenja svih legitimnih prava SPC i svih Srba u Crnoj Gori.

  Da bi Rezolucija mogla da izađe na odlučivanje pred poslanike Narodne skupštine Republike Srbije, neophodno je da studenti prikupe 30.000 potpisa.

  Potpisivanje narodne inicijative zakonski traje sedam dana, koliko će studenti imati na raspolaganju u prikupljanju neophodnog broja potpisa.

  Studenti uručili zahteve srpskim vlastima u zgradi Predsedništva
  © Sputnik / Bojana Stojadinović
  Studenti beogradskog Univerziteta istrajni u borbi za prava Srba i SPC u Crnoj Gori

  Naredni skup podrške Srbima i SPC u Crnoj Gori studenti će organizovati 31. januara ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu.

  Studenti beogradskog Univerziteta, predvođeni Studentskim klubom Pravnog fakulteta, istrajni su u borbi za zaštitu prava Srba u Crnoj Gori povodom usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

  Ranije su održali dva skupa podrške i predali svoje zahteve srpskim vlastima u zgradi Predsedništva, tražeći zvaničnu reakciju Beograda na aktuelnu krizu u Crnoj Gori.

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  Tagovi:
  potpisi, rezolucija, studenti
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga