23:29 24 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 154
  Pratite nas

  Komandant Kfora general-major Mikele Risi potpisao je okvirni sporazum koji se odnosi na upravljanje donjim vazdušnim prostorom iznad Kosova. Taj sporazum doprineće, kako je saopštio Kfor, uvođenju novih linija sa prištinskog aerodroma, ali i „naporima za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine“.

  Potpis Risija na okvirni sporazum usledio je nakon potpisa Arnora Sigurjonsona, generalnog direktora islandskog Ministarstva spoljnih poslova.

  Inače, tehničkim sporazumom iz 1999. godine komandant Kfora zadržao je nadležnost u obezbeđivanju donjeg vazdušnog prostora iznad KiM, koji je, inače, zatvoren za civilni avio-saobraćaj, osim za letove do prištinskog aerodroma.

  „Finalizacija ovog sporazuma je važan korak u procesu osnivanja svih potrebnih uslova za otvaranje novih ruta u donjem vazdušnom prostoru Kosova na siguran i propisan način“, navodi se u saopštenju kancelarije Kfora, a to će, napominje se, „doprineti i stalnim naporima na unapređenju normalizacije odnosa između Beograda i Prištine u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom EU“.

  „Razvoj novih avio-linija odvija se u okviru NATO sastanaka za normalizaciju balkanskog vazdušnog prostora (BANM), pod vođstvom NATO-a, i uz učešće svih relevantnih aktera“, navedeno je u saopštenju Kfora.

  Sporazum koji je potpisao komandant Kfora još jedan je korak bliže uvođenju avio-linije Beograd-Priština. Podsetimo — nedavno je potpisano pismo o namerama između Ministarstva privrede Srbije i kompanije „Lufthanza“ za uspostavljanje te avio-linije, posle 20 godina pauze. Pismo o namerama potpisano je u američkoj ambasadi u Berlinu, u prisustvu ambasadora SAD i specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela i američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Roberta O'Brajana.

  Nedavno je i Vlada Srbije formirala radnu grupu za normalizaciju vazdušnog saobraćaja na Balkanu i ona bi trebala da nađe način i za ponovno uspostavljanje komercijalne avio-linije Beograd-Priština.

  Tagovi:
  Kfor, avio-linija, priština
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga