13:51 21 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 151
  Pratite nas

  U godini u kojoj obeležavamo 75 godina pobede u Drugom svetskom ratu, moramo da udvostručimo i utrostručimo napore protiv revizije istorije, rekao je Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko, odajući počast na grobu ruskog diplomate Nikolaja Hartviga povodom Dana diplomatije Rusije.

  Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko povodom obeležavanja Dana diplomatije Rusije učestvuje sa drugim predstavnicima Ambasade Rusije u ceremoniji odavanja pošte i polaganja venaca na grob ruskog diplomate Nikolaja Hartviga, ruskog izaslanika u Beogradu poslednjih godina pred izbijanje Prvog svetskog rata. Hartvig je sahranjen na Novom groblju u Beogradu, pošto je preminuo u glavnom gradu Srbije 10. jula 1914. godine, tokom razgovora sa ambasadorom Austrougarske u Beogradu.

  © Sputnik / Dejan Simić
  Spomenik ruskom diplomati Nikolaju Hartvigu na Novom groblju u Beogradu

  Kako je Bocan Harčenko rekao tokom ceremonije, „obeležavamo Dan ruskih diplomata, koji nam je omogućio da održimo trajanje ruske diplomatske škole“.

  „Ovo je praznik energičnih ljudi koji, posvećeni svom poslu, svojoj struci, predstavljaju državu. U ovoj godini imamo osećaj povećane odgovornosti, pre svega jer uvek ima puno zadataka ovde u Srbiji, puno planova razvoja naše bilateralne saradnje, ali ove godine je 75. godišnjica velike pobede u Drugom svetskom ratu i moramo udvostručiti i utrostručiti napore u cilju sprečavanja falsifikovanja istorije i čuvanja sećanja na poginule. Imamo tu i zajedničke napore i planove zajedničkih akcija", rekao je Bocan Harčenko.

  Nikolaj Hartvig, kome je odata počast, smatra se jednim od najznačajnijih ruskih diplomata na Balkanu početkom 20. veka. Odigrao je veliku ulogu u formiranju balkanskog saveza protiv Turske, koji je doneo slobodu balkanskim narodima posle vekovnog ropstva pod turskom carevinom.

  Tagovi:
  počast, Aleksandar Bocan-Harčenko
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga