18:05 19 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (795)
  1283
  Pratite nas

  Odluka SAEM-a, crnogorskog regulatora za elektronske medije, da ukine određene sadržaje televizija „Hepi“ i „Pink M“, predstavlja otvoren vid cenzure i grubo kršenje Konvencije o prekograničnim televizijama, saopštilo je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) Srbije.

  U saopštenju REM-a se navodi da je „SAEM pritom prenebregao mišljenje Stručne službe REM-a (a koliko nam je poznato nije uvažio ni mišljenje svoje Stručne službe) i uprkos njemu, posegao za najdrastičnijom merom, zabranom određenih sadržaja“.

  „Stručna služba srpskog Regulatornog tela za elektronske medije pažljivo je pregledala sadržaje zbog kojih je reagovao SAEM i ustanovila, argumentovano, uz tačno citiranje da u njima nije bilo poziva na nacionalnu, rasnu ili versku mržnju. Stavovi koji su u tim emisijama izrečeni, svakako odudaraju od stavova zvanične Podgorice, ali kada bi takva razlika bila dovoljan uzrok zabrane sadržaja, u Srbiji se ne bi emitovao čitav niz emisija, uključujući i kompletan sadržaj određene dve prekogranične televizije“, navode iz REM-a.

  Kako dodaju, „smatrajući da je pluralizam osnovna vrednost i u Srbiji i u Crnoj Gori, smatramo da posezanje za ovakvom merom vraća crnogorskog regulatora u neka prošla vremena i svodi ga na nivo ideološke, partijske, komisije“.

  „U nadi da će naše kolege iz Crne Gore uvideti svu štetnost svog postupka, pozivamo ih da još jednom, zajedno, i u skladu sa svim, ne samo našim, nego i evropskim standardima i propisima razmotrimo sva sporna pitanja i poštujući Konvenciju o prekograničnim televizijama, pomognemo da se problem reši. Zabrana, cenzura svakako nisu rešenje, one su sam problem, jedan od onih koji stvara nepotrebni jaz između dve države i naroda“, navode iz REM-a.

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (795)
  Tagovi:
  televizija, REM, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga