20:43 03 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  28220
  Pratite nas

  Rekonstruisana skulptura „Pobednika“, simbola Beograda, vraćena je na postament na Kalemegdanu posle 125 dana, koliko je bila u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu.

  Gotovo sat vremena trajala je operacija prebacivanja skulpture na postament specijalnom dizalicom.

  „Pobednik“ se na Kalemegdanu nalazio od 1928. godine, ali je vremenom pretrpeo znatna oštećenja na kamenom postamentu i stubu, a oštećenja je pretrpela i sama bronzana skulptura, koja je imala mnogobrojne rupe od metaka i gelera, ali i pukotine koje su nastale prodorom vode u skulpturu.

  Povremeno su čišćeni grafiti i menjane fuge na postamentu, ali restauracija same skulpture nije rađena nikada, do 10. oktobra prošle godine, kada je demontirana sa postolja i prevezena u Smederevo u atelje Kuzmanovića.

  Tamo su obavljeni radovi na statičkoj sanaciji temelja spomenika i konzervatorsko-restauratorski radovi na stubu i postamentu.

  Pobednik vraćen na Kalemegdan
  © Tanjug / RADE PRELIC
  "Pobednik" vraćen na Kalemegdan

  Spomenik „Pobednik“ podignut je 1928. godine na Gornjem gradu Beogradske tvrđave, povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

  Čine ga bronzana muška figura sa sokolom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj, rad vajara Ivana Meštrovića, kao i postament, koji je koncipiran u vidu dorskog stuba sa kanelurama na visokoj kubičnoj bazi, koji je autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića.

  Prvobitno je bilo zamišljeno da „Pobednik“ bude postavljen na Terazijama, ali su građani zbog toga negodovali, smatrajući da će skulptura nagog čoveka negativno uticati na moral srpskih devojaka, pa je spomenik postavljen na Kalemegdanu.

  Za kulturno dobro proglašen je 1992. godine.

  Iz Smedereva je „Pobednik“ juče dovezen na šleperu, uvijen u plavu foliju, u pratnji dva policijska automobila.

  Pobednik izbliza
  © Tanjug / RADE PRELIC
  "Pobednik" izbliza
  Tagovi:
  pobednik, spomenik, Kalemegdan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga