13:45 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  3931
  Pratite nas

  Zakon o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori uperen je protiv interesa Srpske pravoslavne crkve i daje državi pravo da otuđi crkvenu imovinu, što je nedopustivo, rekao je predsednik Odeljenja spoljnih crkvenih veza Moskovske patrijaršije mitropolit Volokolamski Ilarion.

  Mitropolit Ilarion, koji važi i za drugog čoveka Ruske pravoslavne crkve, sastao se u Beogradu sa ministrom za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenadom Popovićem.

  „Postoji sličnost između situacija u Crnoj Gori i Ukrajini, gde režimi pod izgovorom stvaranja nacionalne crkve, progone jedine kanonski priznate Srpsku pravoslavnu crkvu i Rusku pravoslavnu crkvu. Očigledno je da jedna ruka upravlja ovim događajima i da je u pitanju isti scenario“, rekao je Ilarion.

  Sagovornici su razgovarali i o izgradnji duhovnog centra Ruske pravoslavne crkve pri Crkvi svete trojice, podvorju Moskovske patrijaršije u Beogradu. Istaknuto je da inicijativa za izgradnju ovog centra ima snažnu podršku Srpske pravoslavne crkve, Vlade Srbije i Grada Beograda.

  Popović je izrazio zahvalnost Ruskoj pravoslavnoj crkvi na podršci Srpskoj pravoslavnoj crkvi i vernicima na Kosovu.

  Popović je kazao da su srpski narod i njegove svetinje u Crnoj Gori duboko ugroženi zbog usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti u ovoj zemlji, ocenivši da su politički razlozi doveli do usvajanja tog zakona.

  „Osnovni politički motivi su u povezanim interesima Mila Đukanovića i NATO pakta, koji vide SPC kao glavni problem za uspostavljanje trajne i stabilne vlasti sadašnjeg crnogorskog režima i kao potencijalnu pretnju za potpunu kontrolu NATO pakta na Balkanu i južnom Jadranu“, rekao je Popović.

  On je naveo da narod u mirnim protestima u Crnoj Gori, kojima „mudro rukovodi“ mitropolit Amfilohije sa svim ostalim episkopima, sveštenstvom i monaštvom na prostoru ove zemlje, brani svoju veru, vekovne svetinje i svoj identitet.

  „Taj narod nikada neće prihvatiti da bude lišen svoje crkve i svojih vekovnih svetinja i da ga silom i pretnjama uguraju u nekakvu lažnu državnu crkvu po volji sadašnjeg istinski bogobornog komunističkog režima“, ocenio je Popović.

  On je ukazao da je scenario koji se odvija u Crnoj Gori istovetan sa idejom kakva je bila sa stvaranjem kanonski nepriznate takozvane Ukrajinske pravoslavne crkve, koja bi bila odvojena od Ruske pravoslavne crkve, kao što bi lažna crkva u Crnoj Gori bila potpuno odvojena od Srpske pravoslavne crkve.

  „A sve je to deo starog scenarija slabljenja srpskog i ruskog naroda, koji su još jedini istinski sačuvali svoju nezavisnost, slobodu i snagu pravoslavne vere“, rekao je Popović.

  Tagovi:
  protesti, litija, Ukrajina, Nenad Popović, Mitropolit Ilarion
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga