02:28 23 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1743
  Pratite nas

  Premijer Republike Srpske Radovan Višković poručio je u Narodnoj skupštini Srpske da neće biti knjiženja poljoprivrednog zemljišta Srpske na BiH i da građani Republike Srpske mogu mirno da spavaju.

  „Nećemo to dozvoliti. Štitimo što nam pripada, a to je 49 odsto BiH, što stoji i u Dejtonskom sporazumu“, rekao je Višković povodom sporne odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu Srpske, prenosi RTRS.

  Višković je na posebnoj sednici Narodne skupštine RS rekao da je ovakva odluka Ustavnog suda BiH sramotna za pravnu struku i kontradiktorna.

  „Da sam sudija Ustavnog suda i pravnik bilo bi me sramota da donesem ovakvu odluku. Ustavni sud u svakoj normalnoj zemlji treba da štiti ustavni poredak, vladavinu prava i slično, a ne da krši ustav zemlje“, rekao je Višković.

  On je ponovio da nema evropskog puta BiH sve dok postoje strane sudije u Ustavnom sudu i OHR, te naveo da je i Komisija za koncesije BiH osnovana pre nekoliko godina, a nije imala imovinu.

  „Tada smo rekli zašto će nekom neka komisija kada nema o čemu da odlučuje i nema imovine. Dakle, kada su formirali Komisiju, imali su u pozadini ova dešavanja. Da ne pominjem da je u javnosti ranije govoreno da nam treba zajednički zakon o poljoprivredi, te jedno ministarstvo poljoprivrede na nivou BiH“, pojasnio je Višković.

  Ustavni sud BiH je ranije doneo odluku kojom se knjiženje ili upisivanje svojine nad poljoprivrednim zemljištem na Republiku Srpsku zabranjuje i proglašava neustavnim, te kojom se ovo zemljište Srpske proglašava državnom imovinom BiH.

  Tagovi:
  Radovan Višković, Bosna i Hercegovina, Ustavni Sud BiH, Republika Srpska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga